Regeringen vil lave klimalov og oprette et klimaråd

Der skal lovtekst bag Danmarks grønne omstilling, så Folketingets politikere forpligtes til at opnå omstillingen af eksempelvis landets elforsyning. Det skriver Politiken.

Derfor vil regeringen med klimaminister Martin Lidegaard (R) i spidsen oprette et klimaråd bestående af landets førende eksperter, som skal rådgive Folketinget om de klogeste beslutninger til eksempelvis at sænke CO2-udledningen.

»Regeringen foreslår en klimalov, der indeholder forslag om at nedsætte et uafhængigt klimaråd, der skal samle de bedste kompetencer fra forskellige sektorer, som skal rådgive Folketinget og regeringen om, hvordan vi rammer det fossilfrie samfund i 2050,« siger Martin Lidegaard til Politiken.

Inspirationen kommer fra England, hvor regeringen og parlamentet her har en såkaldt reaktionsforpligtelse. Den forpligtelse omhandler dog også konkrete mål.

Et andet skæringspunkt i Danmark er regeringens målsætning om en reduktion i udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2020 set i forhold til udledningen i 1990. Men netop den procentsats skal ikke skrives ind i lovteksten her i landet.

»Vi kommer ikke til at skrive målsætningen om de 40 procent ind i selve loven, men på nuværende tidspunkt er der et bredt flertal i Folketinget om netop den reduktion«, fortæller ministeren opfølgende.

Ifølge Politiken er både Enhedslisten og De Konservative positive over for regeringens bebudede lov og især klimarådet, der kan agere neutral vagthund. I Venstre vil man dog ikke have flere klimaeksperter, og en lov er heller ikke vejen frem.

»Vi kommer selvfølgelig til forhandlinger, hvis vi bliver indbudt. Men det står lysende klart, at vi ikke deltager i en aftale, der øger omkostninger for forbrugerne eller erhvervslivet og landbruget. Venstre kan ikke forestille sig, at man kan gå videre, uden at det vil koste titusindvis af arbejdspladser«, siger Lars Christian Lilleholt, partiets klimaordfører til Politiken.

Tilbage hos klimaministeren lyder det:

»Det afgørende er, at man fortsætter ambitionsniveauet for dansk klimapolitik. Klimaloven er en proceslov, der ikke giver de CO2-reduktioner, vi skal have. De vil løbende komme i nye initiativer, hvert eneste år«, siger Martin Lidegaard til Politiken.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>