Blog: Ex PET-chef skælder ud: Spionage er fredsbevarende






Edward Snowden er blevet nomineret til Nobels Fredspris.

Men for nogen tid siden kunne man læse et voldsomt angreb af ham i Politiken af den tidligere PET-chef Hans Bonnocichen.

Du kan læse hele indlægget her.

Hovedbudskabet er, at Edward Snowdens afsløringer en en gave til terrorister i for eksempel Al Qaeda, der nu kender til de redskaber, som de ikke gjorde tidligere.

Nok så interessant, synes jeg at tre oplysninger i indlægget fra den tidligere PET-chef er yderst interessant.

1) Danmark “må” have modtaget oplysninger fra NSA
For ifølge indlægget og tidligere chef “må” Danmark via CIA fået oplysninger baseret på NSA-arbejde.

“Det må være oplysninger fra NSA via CIA, der gjorde PET opmærksom på personerne, som blev betegnet som »militante islamister med direkte forbindelse til ledende al-Qaeda-medlemmer«.” skriver han.

Det er unægteligt interessant. Uagtet om det har forhindret et terrorangreb eller ej.

Bemærk at indlægget er skrevet inden Informations afsløringer af overvågning i forbindelse med COP15 i Danmark.

2) NSA-folk med misbrugte password er fyret
Ifølge den tidligere PET-chefs indlæg er de NSA-folk, der har fået misbrugt deres kodeord, via Edward Snowdens arbejde med at tilegne sig adgang, blevet fyret.

“Han (Edward Snowden, red) gjorde sine arbejdskammerater til intetanende medskyldige og fortalte dem, at han havde brug for deres password for at hjælpe ham med at gøre sit job som systemadministrator. De fleste af disse kolleger er nu fyret,” fremgår det af indlægget.

Den interne evaluering hos NSA er ikke specielt belyst. For det er fortsat en gåde – og i det mindste dybt tankevækkende – at én mand kan tilgå så mange hemmeligheder.

3) Scorer kassen på læk
Endelig får Edward Snowdens samarbejdspartnere – og et par medier – kritik. For hvor mange penge er involveret i arbejdet med lækkagen.

Påstanden er, at blandt andet en en journalist vil score kassen.

“Edward Snowdens spindoktor, journalisten Glenn Greenwald, må have scoret kassen og sikret sin fremtid. Stifteren af eBay, Pierre Omidyar, har som en konsekvens af sagen skudt 250 millioner dollar ind i et nyt medieforetagende med Greenwald i spidsen”.

Nyt kontroversielt indlæg fra aktiv mand
Nu er Hans Bonnichens så på banen igen.

Denne gang via et nyt indlæg i Berlingske.

Du kan læse indlægget her.

Her angriber han forargelsen over alle afsløringerne af overvågning og slår et slag for spionage.

“Spionagen er ganske enkelt en strengt forbudt nødvendighed, hvor der ikke skelnes mellem venner og fjender, også fordi man ved, at en ven i dag kan være en fjende i morgen,” hedder det blandt andet.

For budskabet er: spionage er fredsbevarende.

“Det er almindeligt anerkendt, at spionagen kan have en fredsbevarende funktion, da spionerne ved deres aktiviteter kan medvirke til at afsløre modpartens sande hensigter, og dermed formindske risikoen for overreaktioner. Årsagen til, at Den Kolde Krig ikke udviklede sig til en »varm krig«, er spionagen,” lyder det fra den tidligere PET-chef.

Unægteligt nogle meninger, der går imod strømmen for tiden. 

Personligt savner jeg selv en større skelnen i debatten mellem systematisk overvågning af civile borgere, som logningsbekendtgørelsen i Danmark jo er udtryk for, og så målrettede aflytning/overvågningsaktioner imod fremmede magter.

Men hvad mener du om indlæggene? Har den tidligere PET-chef en pointe? Hvilke ærinde er han i givet fald ude i? 
Og hvad savner du i debatten?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>