Blog: Lenovo overtager IBM’s Intel-baserede serverprodukter – måske …

I sidste uge annoncerede IBM, at de havde solgt deres Intel-baserede serverprodukter, herunder System x og PureFlex, til den kinesiske producent Lenovo. Men selvom begge parter har godkendt handlen, er den i realiteten slet ikke indgået endnu. Da IBM er en amerikansk virksomhed, skal handlen nemlig også godkendes af den amerikanske regering, fordi der er tale om højteknologiske produkter, som i princippet kan kompromittere den amerikanske sikkerhed. Men når det så er sagt, er der meget, der tyder på, at alt falder på plads til sommer. Det virker i hvert fald ikke, som om parterne er nervøse for det modsatte.

Set fra IBM’s side

Men hvad er baggrunden for den her handel, og hvorfor har IBM valgt, at de vil sælge deres Intel-baserede servere fra porteføljen, selvom de er teknologisk ledende på området? Mit bud er, at de har haft for svært ved at tjene penge på området, fordi konkurrencen er så stor. Bare her i Danmark er IBM i direkte konkurrence med blandt andet HP, Dell, Fujitsu og HDS, som alle kan levere servere baseret på Intel teknologi.

En anden grund til at indtjeningen måske har været lidt presset på server-siden, kan være, at der begynder at dukke de her kæmpe globalt-favnende datacentre op, med fx Amazon og store it-virksomheder som bagmænd. Disse datacentre begynder efterhånden at overtage de standardiserede workloads rundt om i virksomhederne, og samtidig er det nærmest eksploderet med lokale datacentre, som kan hoste ens servere. I mange tilfælde kan det derfor ikke betale sig at have sit eget datacenter længere.

Det kan godt være, at både de globale og lokale datacentre også skal bruge servere, men de køber ofte mange servere ind på én gang, og de er meget prisfokuserede. Derfor er det svært for IBM at tjene penge på dem.

Set fra Lenovos side

Med alt det i baghovedet kan jeg faktisk godt forstå, at IBM har valgt at sælge server-delen fra. Men hvorfor vil Lenovo købe den? Ifølge Lenovos CFO, Wai Ming Wong, er det meget interessant for Lenovo at tage IBM’s verdensførende teknologi ind under vingerne. De har selv et kæmpe produktionsapparat, hvor de nemt kan tage serverne ind i deres produktlinje, og på den måde kan de producere de samme servere – bare meget billigere. Og hvis de kan producere dem billigere og i samme kvalitet, har de helt sikkert en konkurrencemæssig fordel på markedet.

Det interessante ved denne handel er, at IBM har et produktområde, som virksomheden har haft svært ved at tjene penge på: Et område, hvor de samtidig havde store ambitioner om at blive markedsledende, uden at det er lykkedes for dem. I stedet kommer der en anden virksomhed, som har produktionsapparatet og et helt andet produktionsmiljø, som derfor kan levere produkterne til den samme kvalitet og til en lavere pris. Hvis handlen går igennem her til sommer, tror jeg, at IBM’s produkter via Lenovo har potentiale til at blive den største spiller på det her marked.

Hvad betyder det for dit datacenter?

Men hvad betyder det for dig og dit datacenter, hvis de Intel-baserede IBM-servere ryger over til Lenovo? Mit bud er, at serverne måske bliver en anelse billigere, og at der kommer til at ske nye spændende ting på produktudviklingssiden. Men ud over det, tror jeg ikke, at du kommer til at mærke det store til skiftet. Lenovo køber efter planen nemlig hele server-virksomheden; det vil sige både R&D, service-forretningen, produktionslinjen m.v., så fx bliver man ved med at kunne få supporteret de produkter, man har købt og det af den samme organisation og de sammen mennesker. Derudover fremhæver Lenovo, at de har planer om at bruge mere på R&D, end IBM bruger i dag, og det er jo en god nyhed for os, der allerede synes, at IBM har nogle gode produkter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>