Dansk forsøg: Højere fartgrænser gør landevejene mere sikre

En højere fartgrænse på landevejene kan føre til færre dræbte i trafikken, skriver Jyllands-Posten.

Konklusionen stammer fra et forsøg, hvor Vejdirektoratet har tilladt bilister at køre 90 km/h på over 100 kilometer landevej. Det viser sig, at en højere fartgrænse ikke får folk til at køre stærkere på landevejene. Det har tværtimod gjort, at færre bilister kører med en hastighed over 100 km/h, mens flere langsomme bilister har sat farten op.

Den højere fartgrænse giver altså en større ensretning af hastigheden bilisterne imellem, hvilket ifølge eksperter betyder større trafiksikkerhed.

»Hvis der er stor spredning i hastighederne, er der flere, der vil forsøge at overhale. Så jo mere ensartede hastigheder vi kan få ude på de tosporede veje, desto sikrere bliver de,« forklarer Vejdirektoratets sagsbehandler på forsøget, Rene Juhl Hollen, til Jyllands-Posten.

De langsomste bilister har sat farten op med 15 procent, mens de hurtigste gennemsnitligt kører 1 km/h langsommere på landevejsstrækninger, hvor man nu må køre 90 km/h i stedet for 80.

»Det var det, vi håbede på. Det tyder på, at vi har fundet den passende hastighed på strækningerne, så vi får reduceret hastighedsspredningen og på den måde får færre overhalinger,« forklarer Rene Juhl Hollen fra Vejdirektoratet.

Det er dog for tidligt at slå fast, om forsøget med højere fartgrænse har medført færre uheld. Det vil først vise sig i den endelige rapport, som udkommer i løbet af 2015.

I USA har tilsvarende forsøg dog givet gode resultater. Her har højere fartgrænser betydet et fald på 20 procent i årlige trafikuheld.

Hverken danske eller amerikanske forsøg får dog Enhedslisten til at støtte højere fartgrænser.

»Jeg ved godt, at man i Jylland på de lange lige veje, hvor alle Venstre-folkene kører rundt, nærmest opfatter fartgrænserne som vejledende. Men vi synes, at de nuværende fartgrænser er udmærkede, og dem vil vi gerne have, at man bliver på,« siger partiets trafikordfører, Henning Hyllested, til Jyllands-Posten.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, er derimod positivt stemt over for højere fartgrænser.

»Vi tror, at differentierede hastigheder generelt øger trafikmoralen og viljen til at respektere fornuftige regler,« siger han til den jyske morgenavis.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>