Dansk opdagelse slår fast: Indfødte amerikanere indvandrede via Sibirien

Eske Willerslevs forskningsgruppe på Center for GeoGenetik på Københavns Universitet har igen erobret overskrifterne i de internationale videnskabsmedier.


Clovis-genstand (255 mm x 122mm ) (Foto: Sarah L. Anzick)

Denne gang gælder det den fulde sekventering af genomet fra en dreng, der er fundet i nær den lille by Wilsall i Montana i 1968 og som døde for ca. 12.600 år siden. Fundet kaldes i dag for Anzick efter den familie, som ejede jorden, hvor fundet skete. Et resultat som Eske Willerslevs forskningsgruppe i samarbejde med udenlandske eksperter og repræsentanter for ‘Native Americans’ har offentliggjort i Nature.

Blandt forfatterne til den nye artikel er bl.a. Sarah Anzick, datter af de oprindelige ejere. Hun er selv genom-forsker på National Institutes of Health i USA.

Den 1-1½ år gamle dreng blev begravet sammen men en række genstande, der er karakteristiske for Clovis-folket. Drengen døde i slutningen for Clovis-kulturen, som var relativ kortvarig periode med et tidsrum på et par tusinde år.


Pælen lidt til venstre i billedet markerer stedet, hvor drengen blev fundet. (Foto: Mike Waters)

Analysen viser, at drengen er tættere genetisk forbundet med nutidens indfødte amerikanere end nogen andre, og at Clovis-folket er indvandret til Nordamerika via Sibirien.

Dette understøttes af, at drengen genetisk er forbundet til den dreng, der blev fundet i Sibirien og som døde for 24.000 år siden, og hvis arvemateriale er fundet i nutidens indfødte amerikanere.

Læs også: Dansk professors chokopdagelse: Indianere nedstammer fra Europa


Indvandring til Amerika (Grafik:http://www.athenapub.com/10Dixon.htm)

Det sidste er ikke den helt store overraskelse, men Eske Willerslev forklarede i en pressebriefing arrangeret af Nature, at det havde været et åbent spørgsmål, om Clovis-kulturen ikke i stedet kunne have oprindelse i en transatlantisk indvandring – og at Clovis-kulturen derved kunne have været en blindgyde i evolutionen, som ikke genetisk er videreført i dag.

Den teori lægger undersøgelsen nu endegyldigt i graven, forklarer Eske Willerslev.

Det samme mener Jennifer Raff og Deborah Bolnick fra University of Texas i Austin, som ikke har været involveret i projektet, men som har kommenteret forskningsresultatet i Nature.

»Det er nu på tide at komme videre med mere interessante spørgsmål,« skriver Raff og Bolnick.

Eske Willerslev blev kontaktet af arkæologen Michael Waters fra Texas A&M University i 2009 med henblik på at lave en analyse af Clovis-drengen. Sarah Anzick var med til at lave de første analyser i København, hvorefter Eske Willerslevs forskningsgruppe gennemførte mere detaljerede analyser.

Willerslev, Anzick og Shane Doyle fra Montana State University og medlem af Crow-stammen har gennem hele forløbet haft tæt kontakt med flere stammer i Montana for at forklare om forskningsprojektet. Til Nature siger Eske Willerslev, at han ikke ønskede, at indianerstammerne først skulle høre om undersøgelsen, når en artikel var offentliggjort.

Det er planen at foretage en genbegravelse af drengen til foråret i samarbejde med bl.a. Crow-stammen.


Selv om forskningsresultatet ikke rokker afgørende ved de i forvejen mest accepterede opfattelser, er der dog flere interessante iagttagelser.

DNA-analysen viser eksempelvise, at 80 pct. af alle indfødte amerikanerne i dag nedstammer fra den gruppe, som drengen tilhørte.

»Det var lidt af en overraskelse,« siger Eske Willerslev.

Det fremgår også, at der skete en genetisk adskillelse i to grupper forud for Clovis-perioden, hvor den anden gruppes arvemateriale i dag findes i Canada.

Raff og Bolnick kommer dog med et par advarende ord om at drage alt for vidtrækkende konklusioner ud fra et enkelt genom.

Men når det nye Anzick-1 genom er interessant ifølge deres opfattelse, er det fordi, det bekræfter andre arkæologiske og genetiske studier, og derved giver mulighed for at få et mere detaljeret og nuanceret billede af befolkningsindvandringen til Amerika.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>