Dansk skifergas-jagt forsinket igen

Endnu en gang trækker det ud med en afklaring af, om der er skifergas i den nordjyske og nordsjællandske undergrund.

Det franske energiselskab Total, der jagter naturgas i skiferformationer sammen med statens olieselskab, Nordsøfonden, er ramt af nye forsinkelser, der vil påvirke både anlægget af borepladsen i Nordjylland og detailplanlægning af de kommende seismiske analyser i Nordsjælland.

»Vi er løbet ind i både praktiske og planlægningsmæssige udfordringer, der forsinker efterforskningsprojekterne i begge de danske licenser,« siger Henrik Nicolaisen, der er projektkoordinator for Total i Danmark.

I Nordsjælland har Total foretaget luftbårne analyser af undergrunden gennem såkaldte aero-gravimetriske målinger.

Læs også: Total starter flybåren jagt på nordsjællandsk skifergas

Planen var, at Total allerede i indeværende måned på baggrund af resultaterne skulle have planlagt i detaljer, hvor selskabet skal udføre egentlige 2D-seismiske analyser forud for en prøveboring.

Det bliver nu udsat til andet halvår af 2014. Dermed kommer der tidligst seismiske analyser i Nordsjælland fra primo 2015.

»Undergrunden i Nordsjælland har vist sig mere kompleks, end vi forventede. Det har blandt andet vist sig svært at adskille sedimenter fra grundfjeld, og det skubber planen,« siger Henrik Nicolaisen.

Torsdag afholder Danmarks Naturfredningsforening et informationsmøde om projektet i Albertslund.

Noget tyder dog på, at modstanderne af skifergas på Vestegnen allerede nu kan slappe lidt af. For selvom Total stadig mangler de seismiske data, bliver det næppe i de tætbebyggede områder, at det franske selskab skal jagte skifergas.

»Jeg kan selvfølgelig ikke sige noget endeligt, men bebyggelse er et af de parametre, der vil indgå i analysen. Det er klart, at tyndt befolkede områder vil være mest oplagte for eventuelle prøveboringer,« lyder det fra Nicolaisen.

Anlæg af boreplads udskudt

Også i Nordjylland trækker det ud med boringer efter skifergas. Plan- og miljøudvalget i Frederikshavns Kommune har netop godkendt, at resultaterne af VVM-undersøgelsen sendes i otte ugers høring.

Læs også: Anlæg af nordjysk skifergasboreplads begynder til maj

Byrådet behandler sagen på et møde onsdag, men hele offentlighedsprocessen er rykket. Det betyder, at det tidligst bliver til juli, at Total kan gå i gang med at anlægge borepladsen frem for maj, som Total forventede kort før jul.

De nye forsinkelser betyder samtidig, at det nordjyske projekt nu er forsinket med et år og tre måneder i forhold til de oprindelige planer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>