Forskere: Kommuner tabte 53 millioner på Digital Post i 2013

De danske kommuner har tabt 53 millioner kroner på at bruge Digital Post i 2013. Det er konklusionen på en gennemgang af økonomien bag det digitale postsystem, der er foretaget af ph.d.-studerende Jesper Berger fra Roskilde Universitet og professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School.

De to forskere, der også står bag tidligere omtalte rapporter om digital kommunikation med offentlige myndigheder, har kigget nærmere på business casen, der ligger bag det store projekt med digital post. Og en af forudsætningerne var, at kommunerne i 2013 skulle spare 103 millioner kroner på porto og materialer ved at bruge Digital Post.

Læs også: Hård kritik af Digital Post: Myndigheder kan ændre i din indbakke

Den forventning var baseret på en antagelse om, at kommunerne i 2013 ville sende 17,6 millioner digitale breve. Men ifølge en opgørelse over digital post, som de to forskere har fået fra e-boks, er der kun blevet sendt 8,6 millioner. Altså står den ventede besparelse ikke mål med det beløb, man har taget fra kommunernes bloktilskud.

Jesper Berger, der er en af forskerne bag gennemgangen, understreger, at formålet ikke er at skyde på digitaliseringsprojektet, men han er kritisk over for økonomien bag det.

»Når vi har den mekanisme, at man tager pengene på forhånd, så går det ud over borgeren, så går det ud over servicen. Og det synes jeg er nødvendigt at få frem«, siger Jesper Berger til Version2.

Uholdbar business case

Ronnie Eriksson, der er kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, forklarer, at uoverensstemmelsen mellem forventning og realitet skyldes en tidsforskydning i virksomhedernes tilslutning til Digital Post. Altså at det først var obligatorisk for virksomhederne at oprette digitale postkasser i slutningen af 2013 – noget, man dog hele tiden har vidst.

Når man kigger på det antal forsendelser, man har lagt til grund for den besparelse, man har taget fra kommunernes bloktilskud på forhånd, så er der blevet sendt cirka halvdelen. Hvad siger det jer?

»Det siger, at der er en tidsmæssig forskydning i indfasningen på virksomhedssiden, som selvfølgelig har haft en betydning på provenuet ude i kommunerne, fordi der så har været afsendt færre meddelelser med digital post til virksomhederne.«

Man har taget 103 millioner kroner fra kommunernes bloktilskud på baggrund af en forventning om, hvor mange meddelelser kommunerne ville sende med digital post i 2013. Der er blevet sendt omkring halvdelen. Er det et problem?

»Der ligger en tidsmæssig forskydning i mulighederne for at indfase det provenu, der er indregnet i den økonomiaftale, vi har lavet. Det er korrekt. Det følger af de beslutninger, vi har taget med kommunerne om indfasning af digital post.«

Men hvad betyder diskrepansen mellem de to tal for kommunerne økonomisk?

»Der har ikke været sendt det antal digitale breve, som har været forudsat fra starten af i kommunerne.«

Hvad betyder det, når man har taget pengene på forhånd?

»I forhold til Digital Post isoleret set så har den business case, der har været lagt for 2013, ikke været realiseret«, siger Ronnie Eriksson til Version2.

Regionerne har fået skåret 16 millioner kroner i bloktilskud med en forventning om, at de ville kunne spare det samme beløb ved at få sendt 2,7 millioner breve digitalt i stedet for analogt i 2013. Ifølge de to forskere sendte regionerne dog kun 0,7 millioner digitale breve, hvilket udløser en besparelse på 4 millioner kroner og dermed et underskud på 12 millioner kroner i den business case.

Kommunernes forening, KL, har ved deadline ikke besvaret Version2′s henvendelse.

Læs også: Forsker advarer mod Digital Post – du får aldrig svar

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>