Fy fy, det må du ikke kalde det: Her er it-firmaernes store navnekoks

De omsætter for millioner eller ligefrem milliarder af kroner, og de har ofte en hær af advokater med papirer nok i feltrationen til at nedlægge en støvallergiker.

Alligevel kan det gå fuldkommen galt, når store it-firmaer forsøger at navngive nye produkter.

For hvis hjemmearbejdet ikke er gjort godt nok, er der risiko for, at navnet allerede er registreret af et andet firma – måske endda en konkurrent.

Så går turen ofte til nærmeste retssal, hvor der venter en solid kindhest, og måske skal pengetanken drænes for at få lov at bruge navnet.

iPhone måtte ikke hedde iPhone
Der er talrige eksempler på navnekoks i den helt store skala, og det oplevede Apple i 2007. Her blev den efterhånden legendariske iPhone lanceret, men det var faktisk tæt på, at Apple måtte skifte navn på produktet.

Det var nemlig Cisco, der ejede rettighederne til navnet, og via sit subbrand Linksys sendte virksomheden en ‘iPhone’ ud i butikkerne i 2007.

Modellen var dog en IP-telefon.

Det forhindrede ikke Cisco i at hive Apple i retten, og det endte med et forlig, som næppe har været uden omkostninger for æblefirmaet.

I hvert fald er Apple og Cisco nu blevet så gode venner, at Apple også har fået mulighed for at bruge betegnelsen iOS til sit mobile styresystem.

For det er faktisk også Cisco, som havde navnerettighederne til denne forkortelse, der dækkede over Internetwork Operation System.

Apple lancerede den første udgave af iOS i 2010.

Kæmperod med iPad-navnet
Det er i øvrigt ikke kun iPhone og iOS, som Apple har måtte forhandle sig frem til at bruge.

Det gælder også for iPad. Tablet-pc’en dukkede op i 2010, men på det tidspunkt var det faktisk Fujitsu, som havde rettighederne til navnet og havde lanceret en computer med det navn i 2003.

Det er uklart, hvor meget Apple måtte betale for få lov til at bruge navnet af Fujitsu.

Men problemerne var slet ikke forbi. For i Kina havde Proview rettighederne til iPad-navnet, og det kom til at koste.

Over 350 millioner kroner måtte Apple fiske op af sin pengetank og sende mod Asien.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>