Haldor Topsøe investerer i natrium-baserede batterier

Virksomheden Haldor Topsøe har i dag offentliggjort det første teknologi-opkøb i sin 74-årige historie: Ingeniørfirmaet overtager 18 procent af aktierne i det engelske teknologifirma Faradion, der udvikler højtydende batterier baseret på natrium frem for lithium.

Håbet er, at den nye type af batterier kan snuppe en stor markedsandel fra de allestedsnærværende lithium-ion-batterier, der i dag sidder i de fleste mobiltelefoner og bærbare computere. Lithium og natrium har nemlig lignende egenskaber, men natrium er langt billigere.

»Der har været mange diskussioner om, hvorvidt, der er lithium nok i verden til at understøtte den store efterspørgsel. Der er mange tusinde gange mere natrium i jorden, det er nemmere at få fat på, og koster af den grund meget mindre,« siger Ole Hansen, der er forretningsudviklingschef hos Haldor Topsøe.

Natrium er nært beslægtet med lithium – begge stoffer tilhører de såkaldte alkalimetaller i det periodiske system. Natrium deler derfor mange kemiske egenskaber med lithium og kan relativt let erstatte bestemte lithium-batteri-typer.

Går efter solcelleanlæg

Litihum-batterier findes i forskellige varianter og kan have forskelligt kemisk indhold. Fælles for dem alle er, at positive lithium-ioner under afladning af batteriet vandrer fra batteriets såkaldte anode mod katoden, og derved skaber elektrisk spænding.

Ole Hansen forklarer, at natrium-ion-teknologien især er velegnet til at erstatte den type af lithium-batterier, hvor katoden er baseret på en lithium-jern-fosfat-forbindelse.

»Det er den type, man eksempelvis bruger i alle former for elværktøj og som eksempelvis også bruges i elbilen Fisker Karma,« siger Ole Hansen og påpeger, at selvom teknologien ikke er tiltænkt elbiler, er der adskillige tænkelige applikationer, teknologien kan gå ind og erstatte.

»Det primære mål for teknologien er stationær energilagring. Mere specifikt i solcelleanlæg, hvor priserne for at lægge overskydende strøm tilbage på nettet er faldende. At gemme strøm i lithium-batterier er simpelthen for dyrt, så derfor har natrium-teknologien en kæmpe fordel,« siger han.

Et færdigt produkt eksisterer dog ikke endnu, og med investeringen er det meningen, at Haldor Topsøe skal hjælpe den engelske startup med at kommercialisere teknologien.

»Lige nu har de en teknologi, som de kan bevise på laboratorie-niveau. Derfra skal det så industrialiseres, og det kan Faradion ikke selv håndtere. Det er derfor, Haldor Topsøe passer som fod i hose i denne her sammenhæng,« siger Ole Hansen, der regner med, at den proces vil tage de næste par år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>