Huawei og Telenor klar med minisender til indendørs 4G

På den store mobilmesse Mobile World Congress, der i disse dage løber af stablen i Barcelona, kunne to telegiganter mandag præsentere et nyt koncept, der skal udbygge det mobile datanet og sikre en hurtig 4G-forbindelse – især når vi er indenfor.

Det nye produkt hedder RadioLamp og er udviklet i samarbejde mellem Telenor og kinesiske Huawei. Enheden minder i sin fysiske fremtoning om en stor trådløs router. Det er sådan set også lige præcis, hvad den er, men ud over wifi-signalet sørger den lille mini-basestation også for at booste 3- og 4G-signalet i tæt befolkede indendørs områder. Det skriver Teknisk Ukeblad.

RadioLamp er allerede i brug hos enkelte pilotkunder og vil i første omgang blive rullet ud i Norge. De små basestationer, også kaldet picoceller eller femtoceller, skal aflaste de store master. Senest har Telenor Norge oplevet pres på kapaciteten under de netop afsluttede vinterlege i Sotji. Andre producenter og mobilselskaber benytter også picoceller.

»Dette løser et stort problem både for os og for mange, som har dårlig dækning indendørs. Vinter-OL var et varsel om, hvad vi kan forvente af belastning, og det blev også lidt af en OL-øvelse for os,« siger direktør for Telenor Norge Berit Svendsen til Teknisk Ukeblad og fortsætter:

»Heldigvis ser vi, at meget af trafikken nu går over 4G, og det er godt, men det betyder ikke, at vi kan slappe af. Frem mod 2018 forventer vi en tidobling af trafikken, og 70 procent af den vil blive genereret indendørs,« siger hun.

Den lille basestation er ikke målrettet private hjem, men ville ifølge teknologidirektør i Telenor Norge Frode Støldal være ideel for større kontorer og andre steder, hvor mange mennesker er koblet op på samme tid. Det eneste, man behøver at tilslutte RadioLamp, er et netværkskabel, da enheden trækker strøm fra netværket.

Samtidig er enhederne intelligente og kommunikerer både indbyrdes og med de store basestationer udenfor. Ved hjælp af den intelligente software foretages en radioplanlægning, så netværket ikke bliver overbelastet.

Når RadioLamp kommer i drift, vil den indgå som en del af Telenors samlede netværk og kan styres centralt. De intelligente enheder er fleksible og kan fysisk flyttes rundt efter behov.

Det er endnu ikke fastlagt, hvad prisen for den flytbare basestation kommer til at være.

Huawei skal også levere 4G-net til TDC.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>