Hypet privacy-telefon endelig lanceret: Slut med brugerovervågning og langsomme opdateringer

Mobile World Congress, Barcelona. Rygtebørsen har haft travlt, og overskrifterne om den stort opslåede Blackphone har været 100 variationer af ”NSA-fri smartphone på vej”. Mandag blev Blackphone lanceret i Barcelona – og Version2 var med.

»Det er vores mål at gøre op med, at store virksomheder tjener penge på at overvåge brugeres adfærd på nettet«, sagde Toby Weir-Jones, der er managing director hos Blackphone, til den tæt sammenstimlede skare af journalister og branchefolk.


Toby Weir-Jones, der er managing director hos Blackphone præsenterer telefonen, der ikke kan overvåges

Fuld sikkerhedspakke

Men hvordan virker det så i praksis? Blackphone er et partnerskab mellem hardware-producenten GeeksPhone og Krypterings-leverandøren Silent Circle. Og når man køber en Blackphone, får man automatisk to års licens til alle applikationer fra Silent Circle. Det vil sige, at man kan foretage krypterede opkald, sende krypterede beskeder og sende filer krypteret, ligesom der er mulighed for krypteret video-chat.

Phil Zimmerman er Grundlægger af Silent Circle, og han forsikrede fra podiet de mange tilhørere, at Blackphone ikke bare er et marketing-stunt.

»Privatliv og kryptering er meget vigtigt for os, og vi tager det seriøst. Vi er ikke en telefon-virksomhed, der lige har bikset en privacy-funktion sammen. Vi er en krypterings-virksomhed, der har lavet en telefon. Hvis du vil hviske en hemmelighed til den anden side af jorden – så kan vi hjælpe dig«, lød det fra Phil Zimmerman til stor begejstring fra salen.

Ud over Silent Circles produkter kommer Blackphone også med 2 års licens til anonym netbrowsing via Applikationen Disconnect og krypteret cloud-lagring fra SpiderOak. De privacy-fokuserede applikationer, er de eneste apps, der på forhånd er installeret på telefonen.

For at få udbytte af krypteret tale og chat, skal der dog også være en krypteret modtager i den anden ende. Derfor følger der tre gratis licenser til alle sikkerheds-applikationerne med, som man kan give til familie og venner.

»Så man har nogen at snakke sikkkert med,« som Toby Weir-Jones grinende tilføjede.

Privat-styresystem

Telefonen benytter styresystemet PrivatOS, der er en specialiseret udgave af Android. En af systemets kernefunktioner er interfacet Activation Wizard, der giver overblik over, hvad en vilkårlig app beder om adgang til – og mulighed for at skræddersy tilladelser til den enkelte applikation, så man kan benytte den uden at afgive mere information end højest nødvendigt. Det adskiller sig fra Android-standarden, hvor det er alt eller intet.

Alle opdateringer leveres også direkte fra Blackphone – uafhængigt af tredjeparts-virksomheder.

»Og de kommer til at være meget hyppigere, end du er vant til. Vi sender vores opdateringer afsted til alle brugere, så snart de er testet og godkendt«, lød det fra managing director Toby Weir-Jones med henvisning til, at udrulningen af regulære Android-opdateringer varierer kraftigt fra operatør til operatør.

Anstændig hardware

Selvom Blackphone adskiller sig fra mængden på sine privacy-indstillinger, så gør holdet bag telefonen et nummer ud af at pointere, at det ikke er på bekostning af udmærkede specifikationer.

Telefonen kører på en 2GHz quadcore SoC-processor og har en HD skærm på 4,7 tommer. Kameraet er på otte megapixel, og der er 2GB ram og 16GB lagringsplads.

Blackphone kommer til at koste 3500kroner, og den kan forudbestilles nu – de første sendes afsted i juni.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>