Installatører: Styrelsens inverter-bommert skaber unødig frygt

I november 2013 nedlagde Sikkerhedsstyrelsen forbud mod salg af en lang række solcelleinvertere, fordi de efter styrelsens opfattelse var brandfarlige på grund af en fejl ved installationen.

Læs også: Misforstod testresultat: Styrelse fejlstemplede solcelleinvertere som livsfarlige

Siden har styrelsen trukket advarslen tilbage, da testopstillingen, der lå til grund for konklusionen, var mangelfuld og ikke dokumenterede brandfaren tilstrækkeligt. Men da var det for sent, understreger installatørernes organisation Tekniq.

Foruden at have kostet forhandlerne dyrt har det også været besværligt og omkostningsfyldt for solcelleejerne, der stadig står tilbage med en frygt for brand, siger direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.

»Sikkerhedsstyrelsen skal være eksponent for sikkerhed, kvalitet og valide oplysninger. Som branche skal vi kunne have tillid, og derfor må en sag som denne ikke gentage sig. Forbrugere, installatører og producenter har brugt rigtig meget tid og besvær på denne sag,« siger han.

Læs også: Alarm: Halvdelen af de danske solcelleanlæg kan give livsfarlige stød

Han understreger, at solcelleejerne blev pålagt at tjekke installationstypen og endda i nogle tilfælde udskifte deres HPFI-anlæg til en pris på godt 5.000 kroner.

»Hvem skal betale den regning? Herudover skylder Sikkerhedsstyrelsen at melde en ligeså klar frifindelse ud, som de advarede mod farerne i november,« siger Niels Jørgen Hansen.

Advarslen blev blandt andet en medvirkende årsag til, at forhandleren Leif Blichfeld-Grosen fra Nordisk Solenergi måtte dreje nøglen om.

Desuden er det gået hårdt ud over forhandleren Grøn Sol i Svendborg, som i flere uger måtte have tre mand ved telefonen for at besvare opkald fra oprørte kunder, fortæller indehaver Claus Hybel.

»Det har en enorm betydning for vores renommé, og vi har efterfølgende måttet forsvare os selv over for kommuner og andre offentlige kunder, som stempler os, fordi vi dukker op på Google med advarsler. Advarsler som er baseret på en fejl fra Sikkerhedsstyrelsen. Det er meget stærkt kritisabelt, og det forsvinder jo ikke bare lige,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>