Ny dansk måling: Indiske outsourcing-giganter lammetæver konkurrenter

Danske firmaer, der har outsourcet it-opgaver til de indiske firmaer Tata Consulting Services og HCL er utroligt godt tilfredse – langt mere end kunderne hos amerikanske giganter som IBM og CSC.

Sådan lyder konklusionen i den nyeste måling af tilfredshed hos outsourcing-kunder, som rådgivningsfirmaet KPMG står bag. Resultaterne blev fremlagt onsdag den 29. januar på Dansk IT’s konference om outsourcing af partner Peter Bom fra KPMG.

Undersøgelsen bygger på svar fra 150 store virksomheder i Norden, med et samlet it-indkøbsbudget på over 100 milliarder kroner, og 349 outsourcing-kontrakter indgik i målingen. Kun leverandører med mindst otte forskellige kontrakter på over 7,5 millioner kroner blev vurderet.

Og tendensen var helt tydelig hele vejen igennem.

»På spørgsmålet om generel tilfredshed er tre ud af top fire indiske leverandører. Det vil I høre mig sige mange gange undervejs,« sagde Peter Bom til forsamlingen.

Mere præcist tog Tata førstepladsen, HCL andenpladsen og Volvo IT tredjepladsen i generel tilfredshed. IBM og CSC lå under middel, mens Atos, det tidligere Siemens, lå i bund med en gennemsnitlig vurdering på mellem ’utilfredsstillende’ og ’i nogen grad utilfredsstillende’.


Foto: KPMG

Næste spørgsmål var også et af de afgørende, nemlig om man som kunde ville anbefale sin leverandør til andre. Her kom HCL ud som nummer 1 med 91 procent, mens Tata tog andenpladsen og tyske T-systems delte tredjepladsen med Volvo IT.


Foto: KPMG

Igen lå Atos klart nummer sjok, med 34 procent, mens CSC og IBM lå under gennemsnittet, som lå på 66 procent.

Næsten uanset hvad, kunderne blev spurgt om, var der topkarakterer til HCL, Tata og den amerikansk/indiske gigant Cognizant, også på områder, hvor mange ellers ville have troet, at leverandørerne med mange års historik i Danmark ville stå stærkt.

»Inderne tager tre ud af fire topplaceringer i spørgsmålet om operational relationship, og tre ud af tre i spørgsmålet om strategic relationship. Det overraskede mig. Man tror, at de leverandører, man taler samme sprog som, og som man mødes med i Danmark, er bedre til at hjælpe med strategiske overvejelser, men det er de indiske leverandører altså også ekstremt gode til,« sagde Peter Bom.

Og tendensen med topkarakterer til inderne fortsatte hele vejen igennem. Også på vurderingen om fleksibilitet, som eller rammer ned i en anden udbredt opfattelse om de indiske leverandører.

»Her er jeg simpelthen meget overrasket også. Fordommene om dem er, at det skal køre på en bestemt måde, ellers kan de ikke finde ud af det, men de kan altså også være meget agile, og det får de credit for,« sagde Peter Bom.

Målt på kvalitet er det svenske Volvo IT, der har de mest tilfredse kunder, med inderne på de følgende pladser, mens Cognizant og HCL får topkarakterer på spørgsmålet om prisen – mens CSC og IBM ligger helt i bund.

En anden afgørende faktor er, om overgangen til en ny leverandør kører, som det skal, uden forsinkelser, og her scorer HCL, T-systems og Volvo IT højest. I bunden ligger TDC Dotcom, mens CSC, Atos og IBM følger efter som de dårligste til at få en glidende overgang.

Regionale leverandører bliver næste bølge

Den generelle tendens er, at de store kunder tidligere gik efter klassiske amerikanske firmaer som leverandører – ’ingen er blevet fyret for at vælge IBM’ – men at disse leverandører nu mister kunder til de indiske udfordrere.

»Man går fra at kigge i tier 1 til at bruge tier 2-leverandører, altså de indiske leverandører. De bliver set som leverandører, der kan skære i omkostningerne, og derfor bliver de valgt nu. De har vundet store deals i Norden og fået mange lokale referencer,« siger Peter Bom til Version2 efter sit oplæg.

Det er også en tendens, at de danske ansatte, der bliver flyttet over til en indisk leverandør ved outsourcing, bliver hængende og altså generelt er tilfredse med de nye arbejdsgivere, lyder vurderingen.

Danske NNIT er ikke med i undersøgelsen, da der ikke i undersøgelsen var otte af firmaets kunder, som ville være med. Men ifølge Peter Bom ser fremtiden godt ud for en lokal eller regional spiller, på trods af de indiske giganters indmarch.

»Jeg tror, at kunderne nu vil kigge mere efter de regionale leverandører, som bliver set som fleksible. Det bliver næste ryk,« siger Peter Bom.

Version2 holder datacenterkonference den 13. marts 2014. Læs mere og tilmeld dig her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>