Politikere: Nu afskaffer vi roaming helt i EU

Politikere og embedsfolk i EU-institutionerne har i årevis ført kamp mod de ekstravagante beløb, som det tidligere kostede at bruge sin mobiltelefon i et andet EU-land.

Og nu sætter EU-folkene det endelige dødsstød ind: Roaming skal være helt afskaffet fra 15. december 2015, altså om 22 måneder. Dermed bliver det ikke tilladt for teleselskaberne at opkræve en særlig pris for at bruge telefonen i et andet EU-land, hverken til tale, sms’er eller mobildata, melder Jens Rohde, Venstre-medlem af Europa-Parlamentet, ifølge TV2.dk.

Han fortæller, at en aftale mellem Europa-Parlamentet og EU-Kommisionen faldt på plads torsdag. Nu mangler så bare de enkelte medlemslandes accept af planen om at afskaffe roaming, gennem EU’s ministerråd, men det mener han ikke vil være en forhindring. Aftalen bliver formelt vedtaget på mandag den 24. februar, hvorefter den så skal indgå som en af brikkerne i den store, samlede telelovgivning, som EU arbejder på.

Hos brancheforeningen for de danske teleselskaber er der naturligvis ikke begejstring. I en skriftlig melding skriver Teleindustriens direktør Jakob Willer, at afskaffelsen af roaming vil smitte af på teleselskabernes mulighed for at investere i bedre mobilnetværk for brugerne.

»Investeringer, som der er brug for i både Europa og i Danmark til at lukke mobilhuller og sikre adgang til bredbånd for alle.Det burde politisk være en lige så høj prioritet at sikre investeringer i udbygning af mobilnet som at sikre lave forbrugerpriser,« skriver han.

Selvom de lukrative roaming-takster forsvinder fra teleselskabernes indtægter, vil det næppe føre til højere priser for de danske telekunder nu og her, vurderer foreningen, men måske på længere sigt.

»Det er Teleindustriens vurdering, at indgrebet ikke umiddelbart vil resultere i højere nationale priser for mobiltelefoni. Men det er da klart, at indgrebet vil kunne lægge en dæmper på den priskonkurrence, som danske forbrugere har nydt godt af i mange år,« skriver Jakob Willer.

EU har i flere omgange sat et prisloft for roaming, i første omgang for sms’er og taletrafik, og siden også datatrafik. Første regulering af mobildata skete på engros-priserne, altså hvad teleselskaberne skulle betale det udenlandske selskab for ydelsen. Men da heller ikke det var nok til at få priserne ned, kom der også et prisloft for datatrafik.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>