92-årig dement rusker i mobildækningsproblematik i danske yderområder

Da en 92-årig dement mand fra Odsherred i sidste uge forlod sit hjem og forsvandt, burde det have været så let at finde ham igen.

I stedet blev det dog alt andet end let, kommunen måtte sende helikoptere i luften, og den 92-årige mand fik med sin forsvinden prikket til en problematik, som mange mindre beboede kommuner kæmper med.

Normalt have det nemlig været let at finde frem til manden ved hjælp af den GPS-sender, han var iført, men dækningen på mobilnettet i området var så dårlig, at manden ikke var til at spore, og derfor måtte hele eftersøgningsmateriellet mobiliseres.
Nu vil borgmesteren i området have teleselskaberne og politikerne til at hjælpe med at lappe hullerne.

Det skriver Politiken.

»Det havde været et blink med øjet for os selv at finde borgeren, hvis der havde været ordentlig mobildækning. Men nu måtte politi og helikoptere lede efter ham hen over to dage. Det kunne jo have haft en tragisk udgang,« siger borgmester Thomas Adelskov (S) til avisen.

Han har sendt et brev til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og til teleindustrien med krav om, at priserne på statens telelicenser bliver sat ned til gengæld for skærpede krav til selskaberne. Det er den eneste måde, at selskaberne ønsker at investere i mobilmasterne, mener borgmesteren.

»Staten skal stille de rigtige krav og slække på forventningerne til indtjeningen fra licenser. Det er rart med en god sjat penge, men der er borgere, der lider under, at der ikke er ordentlig dækning,« siger Thomas Adelskov til Politiken.

Sidste år åbnede regeringen ellers for en pulje på 60 milliioner, som kommunerne kunne låne af til at udrulle bredbånd og mobildækning, ligesom kommunerne har fået bedre muligheder for at stille krav til dækning, når de sender aftaler i udbud.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, mener, at flere kommuner selv bør stille flere krav i deres udbud, før det vil give mening at skride ind fra national side.

»Redskabet er ikke blevet brugt ofte nok, og derfor er det svært at sige, om det har den ønskede effekt. Men derfor skal vi stadig stille krav til teleselskaberne som sådan, og det gør vi også løbende,« siger han.

Dette mener borgmesteren i Odsherred dog ikke vil hjælpe det store. Han henviser ifølge Politiken til kommuner i Nordjylland, der forgæves at opsat skærpede krav i deres udbud.

Borgmesteren kaster derfor bolden videre til teleselskaberne, som han mener også har et stort ansvar.

Direktøren for Teleindustrien, teleselskabernes brancheorganisation, Jakob Willer afviser pure, at det skulle være teleselskabernes ansvar, at kommunen ikke kunne lokalisere den ældre, demente mand.

Dog tager han positivt imod Thomas Adelskovs opråb. Han vil derfor have arrangeret et møde mellem telebranchens rejsehold og Odsherred Kommune om mulighederne for at sikre bedre dækning, skulle det lyde i et svarbrev fra Teleindustrien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>