Ny ‘bliv glemt af Google’-lov bliver brugt mod alverdens avisartikler

I maj måned slog EU-Domstolen fast, at en spansk mand skulle have lov til at få fjernet søgeresultater i Googles søgemaskine, så man ikke fik besked om en tvangsauktion, han måtte igennem for 16 år siden, når man søgte på hans navn.

Og den ret til at blive glemt af Google og andre søgemaskiner blev også slået fast for alle andre, som gerne ville have fjernet søgeresultater, som rippede op i gamle sager og ’tilsmudsede’ ens navn.

Læs også: Ny EU-dom tvinger Google til at fjerne uønskede søgeresultater

Læs også: Nu gør Google klar til at slette søgeresultater om dig

Men nu, hvor Google er begyndt at efterkomme nogle af de mange ønsker om at blive slettet, der strømmer ind, tegner der sig et meget uheldigt billede, mener journalist James Ball fra avisen The Guardian.

Google – som bestemt ikke er glad for ordningen – har nemlig valgt at sende besked til The Guardian, hver gang et link til en Guardian-artikel bliver gjort usynligt i søgeresultaterne. Og det tegner et meget broget billede af, hvad loven nu bliver brugt til i praksis, lyder vurderingen.

Første eksempel er en skotsk fodbolddommer, som måtte sige op efter en skandalesag i 2010, så søger man på hans navn i en europæisk variant af Google, dukker der ingen artikler op om sagen. Det er måske netop den slags sager, som loven giver mulighed for, men journalisten mener, at det primært vil være de ’rige og magtfulde’, som med hjælp fra konsulenter vil udnytte ordningen til det yderste.

De følgende eksempler bliver mere spegede, for de rummer blandt andet en artikel om franske kontorarbejdere og deres kunst af post-it-notes samt en hel oversigt over, hvad en bestemt journalist har skrevet i løbet af en uge.

Den britiske avis får ikke besked om, hvorfor disse websider nu bliver ’glemt’ hos Google ved bestemte søgninger og kan heller ikke appellere ’dommen’, som Google og andre søgemaskiner som udgangspunkt selv skal afgøre, når der indløber en klage. Er der tvivl, kan sagen ryge videre til en domstol, hvis for eksempel Google nægter at ’glemme’ en bestemt sag.

The Guardian ser naturligvis sagen som avisudgiver og mener, at ordningen fører til censur, som ikke bør overlades til Google at skulle bestemme over. Opfordringen fra den britiske avis lyder, at man som europæer skifter over til den amerikanske udgave af søgemaskinen på Google.com.

Læs også: Advokat om Google-dom: Du kan ikke få fjernet hvad som helst fra søgemaskine

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>