Alt tyder på sovjetiske BUK-luftværnsmissiler skød passagerfly ned

Missilet, der skød et Malaysian Airlines Boeing 777 ned med 289 mennesker ombord over Ukraine, kan ikke komme fra de skulderbårne jord-til-luft missiler som russiske separatister ellers har brugt til at skyde helikoptere ned.

Det malaysiske fly fløj nemlig i 33.000 fod, svarende til 10 kilometer, og en nedskydning i den højde kræver større og mere avancerede missiler. Derfor samler interessen sig om de såkaldte BUK-missilsystemer, der er bygget af det tidligere Sovjetunionen og ejes af både russisk og ukrainsk militær.

BUK-systemerne – der i vesten er kendt under navnet SA-11 og SA-17 – kan skyde til højder mellem 11 og 22 kilometer afhængig af typen, men det kræver tilhørende radarhjælp fra jorden.

BUK-systemer set i hænderne på separatister

Det malaysiske fly var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia, da signalerne fra flyet gik tabt over Ukraine, og flyet styrtede ned nær byen Grabovo, hvor der har hersket intense kampe de seneste dage, fordi området er indtaget af russiske separatister.

Under kampene blev også to ukrainske Sukhoi-25 jagerfly skudt ned i onsdags, men det er uklart om separatisterne råder over BUK-missilsystemerne. Journalister fra nyhedsstationen Associated Press har dog meldt om BUK-systemer ejet af separatister parkeret udenfor den østlige ukrainske by Snizhne i tirsdags. I selve byen opdagede journalisten også et BUK-system ejet af separatisterne.

Uklare meldinger

Andrei Purgin, lederen af en af separatist-grupperne, afviser dog i et telefoninterview med New York Times, at separatisterne er i besiddelse af så avancerede våbensystemer. De har kun våbensystemer, der kan nå fire kilometers højde, lyder det.

Til gengæld udtaler Andrei Purgin til Associated Press, at han ikke ved om separatisterne er i besiddelse af BUK-systemer, men udtaler, at selv hvis de har, så er der ingen med evnerne til at betjene dem.

Ifølge BBC har separatisterne også slettet et tweet, fra en af deres vigtigste twitterkontoer, der viser separatister, som proklamerer at de har erobret et BUK-system fra ukrainerne.

Andrei Purgin retter derimod anklagen mod Ukrainerne, og minder om, at de i 2012 skød et passagerfly – på vej mod Israel – ned over Sortehavet under en militærøvelse, skriver New York Times.

Undersøgelse på vej

Imens parterne strides om hvem der sendte missilet afsted er verden ved at vågne op til den enorme tragedie, der har ramt passagerer og familier, som intet havde med konflikten at gøre, blandt andet franskmænd, amerikanere og malayer. Præsident Obama og Putin har også haft telefonsamtaler, og den malaysiske premierminister Mohd Najib Tun Razak har meldt ud, at man straks vil iværksætte en undersøgelse af hændelsen.

Som det typisk er de første timer og dage efter en flyulykke, så fyger luften med spekulationer, og nedskydningen er endnu kun en mulig årsag til ulykken.

Det russiske nyhedsnureau Itar-Tass melder om, at flyet begyndte at miste højde omkring 55 kilometer før det kom ind i russisk luftrum og “faldt ned” minutter senere, men nåede at sende nødsignal. Den sorte boks er også bjærget og sendt til Rusland.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>