Apples nye Yosemite-styresystem: Sådan fungerer det





Yosemite frigives i den endelige version til efteråret. Styresystemet bliver gratis, og det kan hentes fra Mac App Store, hvis man ejer eksempelvis en mid-2009 Macbook Pro eller nyere.



Apple slåt meget på, at Yosemite vil fungere optimalt sammen med iPhone og iPad. Det ser lovende ud på papiret, men det er endnu for tidligt at fælde den endelige dom over de nye ‘kontinuitets-funktioner’.


Styresystemet Yosemite til Mac, som Apple præsenterede på dette års WWDC-konference, bliver først frigivet i den endelige version til efteråret, men allerede nu testes de tidligere udgaver af systemet af udviklere verden over.

Yosemite, der får versionsnummeret 10.10, afløser sidste års meget vellykkede Mavericks til Mac og bliver også gratis for alle ejere af nyere Apple-maskiner.

Det vil med Yosemite konkret sige Macs, der har minimum 2 GB RAM og 8 GB storage – og minimum kører Snow Leopard.

Det er de samme krav som til Mavericks, så hvis du allerede anvender det OS X i dag, kan du også se frem til Yosemite.

Der er dog nogle af funktionerne i Yosemite, der eksempelvis kræver Bluetooth 4.0, så der kan være begrænsninger, hvis du har en af de “ældre” nye Mac-computere. 

Smelter sammen med iOS
Yosemite bygger videre på mange af de funktioner, der er blevet introduceret i de senere år med versionerne Snow Leopard, Lion, Mountain Lion og Mavericks.

Som vi også har skrevet lidt om her, går Yosemite dog en hel del længere i i forhold til at integrere Mac OS X med iOS til iPhone og iPad.

Det betyder blandt andet, at du med Yosemite vil kunne ringe og modtage iPhone-opkald direkte på Mac’en, ligesom det bliver muligt at sende sms og mms til alle mobiltelefoner fra Mac.

Det bliver ifølge Apple også supernemt at bruge iPhonen og hotspot, når man ikke lige har adgang til Wi-Fi fra Mac’en. 

Kontinuitet i Apple-universet – i hvert fald på papiret
En af de mest interessante funktioner er, at Mac-computere og iOS-enheder nu registrerer, når de er tæt på hinanden, hvilket skal gøre det lettere at skifte frem og tilbage imellem enhederne for brugerne.

Det sker ved hjælp af en række ‘kontinuitets-funktioner’, heriblandt det Apple kalder Handoff.

“Med Handoff kan du skifte enhed og straks fortsætte, hvor du slap. Eller måske starter du på en mail på din iPhone, men vil gerne skrive den færdig på din Mac. Det kan du også.”

“Handoff virker med Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kort, Beskeder, Påmindelser, Kalender og Kontakter. Og programudviklerne kan nemt indbygge Handoff i deres programmer,” skriver Apple.

Det er den slags funktioner, de fleste moderne forbrugere sukker efter – om det så er på pc eller Mac. Der er dog typisk et stykke vej fra de flotte præsentationer til pressekonferencerne til den praktiske oplevelse hos brugerne.

Et eksempel på det er Apples egen iMessage-tjeneste, der til tider ikke er i stand til at levere de beskeder, man sender, men som dog er blevet bedre og mere stabil med tiden.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>