It-chef for den britiske stat: Derfor koder vi altid i open source

Storbritanniens svar på Digitaliseringsstyrelsen – Government Digital Services – har gennem de seneste par år fået revolutioneret måden, den britiske stat køber it ind på og kører it-projekter.

I stedet for alenlange kravspecifikationer, store udbud og it-projekter, der ender galt og koster millioner og milliarder, er briterne gået over til mindre bidder ad gangen, adgang for små leverandører, agile metoder – og ikke mindst masser af open source.

Læs også: Sådan åbnede den engelske stat for små it-leverandører – og sparede 5 milliarder

Og det valg har ikke noget med ideologi at gøre, forklarede Liam Maxwell, it-direktør for Governement Digital Services, da han besøgte Danmark.

»Alle nye løsninger bliver kodet i open source, og den primære grund er hastigheden. Så slipper du for at sidde og skulle håndtere licenser til databaser. Når hastighed er afgørende, som det er for os, så er vores erfaring, at open source er meget bedre,« sagde han til Version2.

Skiftet til open source var faktisk en afledt effekt af kampen for at få bedre konkurrence, blandt andet ved at prøve at undgå de klassiske, store udbud, som kun store virksomheder har råd til at byde på.

»Vi besluttede det for to år siden, for at forbedre konkurrencen på markedet, med lige vilkår for proprietær og open source-software. Efter at have gjort det i to år er resultatet, at det går meget stærkere og er meget nemmere med open source,« fortalte Liam Maxwell.

I stedet for at sende hele opgaven ud af huset til en ekstern leverandør, er den britiske stat gået over til i høj grad selv at udvikle den grundlæggende arkitektur og så tilføje funktionalitet hen ad vejen. De 350 statsansatte it-folk, der udgør rygraden i projekterne, kan så hive hjælp ind fra eksterne leverandører, når det giver mening og er nødvendigt.

»Vi har insourcet kontrollen. I gamle dage ville du gå til et it-selskab, som ville levere det hele, men som også fik hele kontrollen. Vi har haft nogle eksempler, hvor leverandøren har begået en række fejl – men i sidste ende er det staten som kunde, der står med hele risikoen for projektet. Det er meget frustrerende, så den model flytter vi os væk fra,« sagde Liam Maxwell.

Skal hurtigt kunne skifte retning

Konceptet er nu, at alt er agilt og hurtigt kan ændres af staten selv, hvis der opstår bedre ideer undervejs – uden at det kræver, at en tung kontrakt med leverandøren skal skrives om, og at hele opgaven måske skal i udbud igen.

»Vi designer alting med agile metoder, så vi kan lave ændringer og forbedringer undervejs. Vi begynder i det små og laver først et ’minimum viable product’ – så kan vi teste det med nogle brugere og finde ud af, hvad der skal laves om, så det bliver bedre, indtil vi får den service, der er brug for hos brugerne. Det kræver ikke en enorm udbudsproces. Du skal bare gå i gang og gøre det,« forklarede Liam Maxwell og sammenlignede miljøet blandt den britiske stats egne udviklere med en iværksættervirksomhed, når det kom til hastighed og fleksibilitet.

Og det er i den sammenhæng, at det er rigtig praktisk, at udviklerne kan finde for eksempel en open source-database at bygge produktet på, uden at skulle tænke på licenser, ligesom der dermed heller ikke er krav til leverandørerne om, at de også selv har købt for eksempel Oracle-licenser. At bruge open source-værktøjer er dog ikke et bastant krav, men op til projekterne selv.

»Jeg kommer aldrig til at sige, at alt skal laves i open source. Men for det vi arbejder med, har det vist sig at virke bedst, hvis du ønsker lige konkurrence,« sagde Liam Maxwell.

Et andet aspekt er økonomien på længere sigt, når et it-system eller en it-service er taget i brug og måske viser sig mere langtidsholdbar end ventet. Tidligere var der ikke fokus på driftsomkostninger og migrationsomkostninger i samme grad som i dag, fortalte it-direktøren.

»Når du ser på udgifter, skal du ikke bare se på, hvad det koster at købe, men også hvad det koster at drive, og hvad det koster at forlade. For en eller anden dag vil du skulle skifte videre til et nyt system. De gamle modeller så kun på, hvad noget kostede i indkøb,« sagde Liam Maxwell.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>