Offshore-branchen buldrer derudad trods nye udfordringer

I offshore-branchens 500 store og små virksomheder er der vækst på programmet. Både historisk og i forventningerne til fremtiden.

Ifølge en kortlægning fra Region Syddanmark fra 2013 forventer branchen – som både omfatter virksomheder inden for olie/gas og virksomheder, der arbejder med vind- og bølgekraft – næsten en fordobling i antallet af beskæftigede frem mod 2020. I 2012 arbejdede der 27.000 personer i branchen, og i 2020 forventer man, at antallet er vokset til 50.000.

Virksomhederne, der udgør en broget skare af få store og mange mindre virksomheder, er især koncentreret omkring Esbjerg – hvor alene 250 af dem har til huse omkring Esbjerg Havn. Og det er også, her ,vi finder vidennetværket Off­shoreenergy.dk med 300 virksomheder, hvis formål er at samle og styrke sektoren omkring fremtidens udfordringer.

Direktør for netværkets olie-gas­division Johannes Kromann Bie er ikke i tvivl om, at olie-gas-aktiviteterne igen er oppe i samme gear som før finanskrisen – samtidig med at mange af de traditionelle underleverandører til oliebranchen begynder at kigge på de synergier, der er med offshore-vindkraftbranchen.

»Begge steder er der jo tale om stålkonstruktioner, der skal designes, fabrikeres, males, installeres og drives. Samtidig ved alle jo, at off­shore-vind skal bringes ned i pris, så der er virkelig muligheder for, at underleverandører i de to brancher kan være med til at finde synergier og nye innovative løsninger for begge forretningsområder,« siger han.

Tænk ud af boksen

Samme behov og potentiale for nye, anderledes løsninger ser Johannes Kromann Bie nemlig også komme på olie-gas-området, hvor små, marginale oliefelter presser økonomien:

»Jeg mener, at danske underleverandører sammen med videninstitutioner og myndigheder bør beslutte sig til at tænke ud af boksen og helt forfra – og udvikle et nyt koncept for en installation til marginale felter. Det kunne være en ‘Subsea Light’, altså en enkel og billig undervandsinstallation, der egner sig til de beskedne vanddybder, vi har i Nordsøen,« siger han og tilføjer, at vi netop i Danmark har tradition for den slags samarbejder og derfor vil kunne løfte opgaven.

Ifølge føromtalte kortlægning af branchen er det udvinding og industriel produktion, der beskæftiger flest personer i olie-gassektoren og industrivirksomheder i vind-bølgeafdelingen.

Fra ankre til pumper og viden

Virksomhederne leverer for eksempel borehoveder, rør og fittings, stålkonstruktioner, pumper og ventiler, robot og automatikudstyr, coating og overfladebehandlinger, undervandsdele som ankre, rørledninger og spoler samt procesudstyr.

Her finder vi for eksempel virksomheder som Emco Controls, Semco Maritime, VSB Stålmontage, SubCPartner, Promeco, Hydraflex, Welltec og Bladt Industries. Sidstnævnte producerer både stålfundamenter til vindmøller og platformsdele til olie-gas-sektoren. I øvrigt er halvdelen af de 500 virksomheder i offshore-branchen leverandør til begge sektorer.

Videnservice beskæftigede 21 pct. eller 2.500 personer ud af arbejdsstyrken i olie-gas-sektoren i 2012, hvor Rambøll Olie & Gas er den helt store spiller. De sidste 1.000 var beskæftiget inden for offshore-vind- og bølgekraft.

Det antal forventes at stige kraftigt frem til 2020 for begge sektorer; til over 4.000 for olie-gas og 2.500 for vind- og bølgekraft.

Konkrete eksempler på videnservice i vind-bølge-sektoren er meteorologiske forudsigelser, inspektion og vedligehold af møllevinger samt rådgivning omkring vindforhold og placering af vindmøllerne.

Samarbejde er vejen frem

Som nævnt består underleverandørskaren af cirka 25-30 større og mange mindre virksomheder. Og derfor er administrerende direktør for Offshoreenergy.dk Morten Basse ikke i tvivl om, at der skal ske en konsolidering blandt de mindre, men meget dygtige virksomheder:

»Små, danske virksomheder, som samlet set sidder på rigtig stor erfaring inden for netop offshore-vindkraft i hele værdikæden, er oppe mod store koncerner – især i udlandet. Så de er nødt til at gå sammen for at kunne begå sig,« siger han og forudser, at antallet af CVR-numre er reduceret betydeligt om fire-fem år.

Men han er også skarp på, at hvis branchen ikke hjar succes med at reducere omkostningerne ved off­shore-vindkraft markant frem mod 2020, så vil markedet forsvinde. Og det samme vil de virksomheder, der arbejder med offshore-vindkraft, og som tilsammen beskæftiger 11.000 personer.

Selskaber tager det fulde ansvar

Også blandt de i dansk sammenhæng større virksomheder mærker man presset for samarbejde.

Semco Maritime og Rambøll Olie & Gas har for nylig indgået en femårig rammekontrakt med Hess Danmark om levering af alt fra ingeniørydelser, indkøb, kvalitetssikring og offshore-bemanding – til det fulde projektansvar for nye bygge­projekter til olieselskabets platforme ved Syd Arne-feltet.

Selskaberne kalder selv aftalen banebrydende, fordi det er første gang, en sådan ordre er udbudt på dansk område, og første gang, at de to selskaber indgår så forpligtende en aftale med hinanden:

»Vi kan se, at der kommer flere og flere udbud i udlandet af meget store og komplekse opgaver, hvor udbyderen kræver, at byderen tager et stort ansvar. Det kan vi kun klare, hvis vi går sammen,« siger adm. direktør i Semco Maritime Steen Brødbæk.

Han er i øvrigt ikke tvivl om, at der vil være en olie-gas-sektor langt ind i fremtiden med de rigtige teknologiske løsninger og en målrettet satsning på at forøge indvindingsgraden, der i 2011 lå på 27 pct. Hvert procentpoint vil med en uændret oliepris øge produktionsværdien med over 50 milliarder kroner.

Brødbæk peger også på, at regeringen netop har annonceret, at man nu vil udarbejde en langsigtet olie- og gasstrategi for Nordsøen.

Bølgekraftvirksomheder indgår i Offshoreenergy.dk’s netværk på linje med vindkraften. Centret har for nyligt afholdt den første samlede event for hele forsyningskæden i bølgekraftsektoren. Her mødtes 70 opfindere, udviklere, producenter og underleverandører for at gøre status på det foreløbige arbejde med bølgekraft.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>