Avis: Saab trækker Gripen ud af dansk kampfly-konkurrence

Svenske Saab har valgt at trække sig fra konkurrencen om at sælge nye jagerfly til Danmark som erstatning for F-16. Det skriver Politiken.

Ved 12-tiden i dag, mandag, er det sidste frist for, at de fire deltagere i konkurrencen kan aflevere deres endelige tilbud til Forsvarsministeriet, men det bliver ikke muligt for Danmark at pege på Saabs kampfly Gripen Next Generation.

Forklaringen skal ifølge Politiken findes i, at svenskerne forventer, det allerede på forhånd er besluttet fra dansk side, at man vil gå efter amerikanske F-35 Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.

Avisen citerer centralt placerede, men unavngivne, kilder for, at det svenske Forsvarsministeriums eksportkontor, der står for handelen med flyene, gennem de seneste måneder har bedt om en flere hundrede sider lang købsspecifikation. Dokumentet viser angiveligt nu, sammen med danske uddybninger, at Lockheed Martin vil løbe med gigantordren.

Det skulle særligt dreje sig om, at Lockheed Martin ikke skal af med de samme tilsagn om ordrer til dansk industri for at skabe danske arbejdspladser.

»F-35 skal ikke leve op til samme krav om danske arbejdspladser, som de tre andre deltagere i konkurrencen,« siger en af de unavngivne kilder til Politiken.

»Når man skal gå ind i slutfasen af en så stor og vigtig aftale som denne, skal man vurdere, om der er en god chance for at vinde, ellers skal man ikke bruge de mange penge og kræfter, som det kræver at fortsætte deltagelsen. Og processen frem til nu får os til at tro, at vi ikke har en chance,« lyder det endvidere fra den svenske kilde.

Lektor Jens Ringsmose fra Center for War Studies ved Syddansk Universitet er overrasket over den svenske beslutning, selv om han slår fast, at storfavoritten til at løbe af med aftalen hele tiden har været verdens største våbenproducent Lockheed Martin.

Han vurderer, at årsagen til det tilbagetrukne svenske bud i virkeligheden skal findes i erkendelsen af, at deres fly ikke har, hvad der skal til for at vinde konkurrencen, som han over for Politiken betegner som »åben og fair«.

»De tre andre deltagere i konkurrencen ved godt, at de er ’underdogs’, men når Boeing og Eurofighter alligevel bliver ved, så skyldes det, at indsatsen for at være med i slutspurten trods alt er lille i forhold til den mulige gevinst ved at vinde i Danmark,« siger Jens Ringsmose til Politiken.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>