Toyota i Norge: Elbiler koster staten mindst 6.000 kr. per ton CO2

Elbilen er i modsætning til herhjemme blevet en regulær succes i Norge, hvor salget nærmest er eksploderet.

Men nu sprøjter den norske division af den japanske bilfabrikant Toyota så malurt i bægeret med en beregning, der viser, at det koster de norske myndigheder mindst 6.000 danske kroner pr. ton sparet CO2 at give afgiftsfordele til elbilen. Det skriver Aftenposten.

Det er overordentligt højt beløb, særligt da Norge længe har debatteret, om det er samfundsøkonomisk forsvarligt at skære i drivhusgasser ved at drive oliefelterne på Utsirahøyden med strøm fra land. Her lød kritikken, at omkostningerne kunne komme helt op på 1.800 danske kroner pr. ton sparet CO2.

Elbilsejere har det (for) godt

Toyotas globale direktør for forskning og udvikling var for nylig ude med en udtalelse, hvor han nedgjorde og undsagde elbilen og dens miljøpotentiale.

Det er måske også i det lys, man skal se de nye beregninger fra Toyota i Norge, hvor elbilerne pibler frem på vejene som følge af en række fordele, som ejerne nyder godt af sammenlignet med ‘normale’ bilister.

Afgiftsfritagelser, gratis parkering og bompassage samt fri benyttelse af busbaner er eksempelvis nogle af de tiltag, som de norske myndigheder har sat i verden for at lokke nordmændene over i elbilerne.

Og det har hjulpet. 20 procent af nye biler i marts var elbiler, og elbilerne udgør nu over 1 procent af den samlede norske bilpark, skriver Aftenposten.

»Elbilejerne nyder godt af tidens gavepakke fra myndigheder,« siger informationschef i Toyota Norge, Espen Olsen, til Aftenposten.

Selskabet har kun regnet på statens indtægtstab ved engangs-, merværdi- og årsafgifter, og tallene varierer, alt efter hvilken biltype elbilen erstatter.

De forskellige regneeksempler viser, at det koster den norske stat ned til godt 6.000 danske kroner, men også helt op til næsten 10.000 danske kroner pr. ton sparet CO2. Desuden er indtægterne fra parkering og bomafgifter ikke regnet ind.

Toyota mener, at de mange goder rammer skævt. Det har eksempelvis betydet, at hybridbiler, som Toyota selv producerer og sælger, ikke er udbredte i Norge.

»Elbilsatsingen er ikke nødvendigvis dårlig klimapolitik, men vi mener, man har brugt vældig mange af initiativerne på elbiler, og ikke gjort så meget for at gøre det mere attraktivt at købe andre lavudslipsbiler,« siger informationschef Espen Olsen til Aftenposten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>