Cowi sender droner til Arktis

Det rådgivende ingeniørfirma Cowi gør sig klar til at sende to droner til Nordøstgrønland og Alaska, hvor de skal anvendes til forskningsprojekter og landopmåling for Cambridge University og Aarhus Universitet. Det skriver Danmarks Radio.

I Grønland skal den anden drone bruges foretage opmålinger for at udarbejde et kort, der skal være lige så nøjagtigt kortene over Danmark.

På samme måde skal dronen i Alaska udarbejde en terrænmodel af havisen fra oven. Et ubemandet fartøj sejler under isen og foretager tilsvarende målinger, der skal parres med dronens.

»Mine målinger skal sættes sammen med ubådens opmålinger, så man har en fuld opmåling af havisens tykkelse. Isens bevægelser har f.eks. store konsekvenser for Nordøstpassagen,« siger Stephan Mølvig, markedsudvikler og droneflyver fra Cowi, til DR.

Udover opmålingerne skal dronen i Alaska også identificere sikre sejlrender gennem isen, ligesom den skal holde øje med appelsiner, der dumpes i havet. Med deres orange farve er de lette at få øje på. Ved at observere deres bevægelser i ishavet kan forskerne få viden om, hvordan man lettere kan rydde op efter olieforurening.

De arktiske egne rummer et enormt potentiale for et selskab som Cowi.

»Især offshore er der et potentiale, men hvis mineindustrien kommer i gang i Grønland, er det også meget interessant for Cowi,« siger Morten Krebs, der er markedsdirektør i Cowi, til DR.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>