Blog: Har Microsoft en fremtid?

Jeg har nu læst Satya Nadella’s brev til alle hos Microsoft (plus alle andre i verden) et par gange. Det er et meget langt brev, så man skal være lidt standhaftig for at nå hele vejen igennem.

Min første konklusion på brevets budskab er, at Satya Nadella ønsker, at Microsoft skal være alt for alle, når det drejer sig om informationsteknologiske tjenester i videste forstand. Min anden konklusion er, at Satya Nadella mener, at Microsoft af i dag ikke er gearet til at løfte denne opgave. Kulturen skal ændres, således at Microsoft responderer meget tættere og hurtigere på kundernes behov. Helt præcist hvad han har tænkt sig, kan jeg ikke få øje på i brevet. Der står så mange pæne og generelle ting i brevet, som man vel dårligt kan være uenig i.

Det siger sig selv, at en virksomhed, der ønsker at være alt for alle, må have en meget decentraliseret beslutningsstruktur. Forandringshastigheden i vores industri er så opskruet, at den klassiske topstyrede ledelsesmodel ikke passer til en virksomhed, der skal gabe over så meget, som Microsoft gør og fortsat ønsker at gøre. Nu må vi så se, hvordan det går.

Jeg har ikke noget bud på hvordan Microsoft vil se ud om 10-20 år, men uanset hvad, kommer det næppe til at påvirke mig.

Frem til 2003 levede jeg det meste af min digitale tilværelse på Microsofts produkter. Jeg kørte Office/Outlook på min PC og Dynamics AX som ERP/CRM system. Det var ikke mine valg. De virksomheder jeg arbejdede for stillede værktøjerne til rådighed. Det fungerede i det store og hele fint. I slutningen af 2003 skete der noget, der over tid skulle få stor indflydelse på min anvendelse IT produkter og tjenester: jeg startede min egen virksomhed.

Meget naturligt valgte jeg først at fortsætte med det, jeg allerede kendte. Windows og Office var nemme valg, men da der skulle vælges økonomisystem og CMS system, var valget ikke så oplagt til Microsofts fordel. Jeg valgte Quicken som økonomisystem og overlod CMS valget til ham, der skulle lave min hjemmeside. Siden har min virksomhed udviklet sig, vi er i dag 25 konsulenter og vores operationelle platform helt andeledes, end jeg havde forestillet mig i 2003.

Stort set alle vore systemer er “cloud” baserede. Valg af devises og operativsystem er overladt til den enkelte konsulent. Ingen af vores operative systemer er baseret på Microsoft. Vi kører Basecamp på projektstyring, Highrise som CRM, 14Dayz på tidsregistrering, XERO og Billys’ Billing på økonomi, Google Apps på mail, kalender og intranet, Dropbox på fildeling, CMS er nu WordPress over hele linien, ISSUU er placeholder for whitepapers, fact sheets og vores gratis bøger, LinkedIn er vores primære sociale medium, vi bruger Twitter til at drive trafik til vores web sites, Mailchimp klarer vores email-marketing behov, mens Surveymonkey opfylder behovet for spørgeskemaer. Den enkelte konsulent kan selv vælge, hvad han vil køre på sine devices. Dog er det meste PowerPoint erstattet af Prezi. Det fleste af os kører fortsat Word og Excel. Nogle har Outlook som mailklient, mens andre bruger Apple Mail/Calender/Contacts, Google’s Gmail Apps eller den webbaserede løsning. Vi er storbrugere af Skype (nu Microsoft!), mens vi svinger lidt, når det det gælder virtuelle møder med skærmdeling. Google Hang-Outs har ikke rigtig vist sig stabilt, så det er stadig WebEx, der fører på det område.

I 2008 gik min IBM Lenovo PC på pension og blev afløst af en MacBook. I 2009 kom der en iPhone og i 2010 en iPad ind i min produktion. Jeg påstår ikke, at Apples produkter er bedre end tilsvarende Microsoft produkter, men illustrerer blot, at der til vores formål er mange glimrende alternativer.

Jeg ved ikke, hvor Microsoft er på vej hen, men for små og mellemstore servicevirksomheder, som vores, er det nok heller ikke så afgørende. Vi klarer os fint med de mange gode alternativer, der konstant skyder op som små overkommelige Sushistykker; nemme at komme til og klar til at spise med det samme.

PS: Hvis du har lyst til at læse an analyse af Satya Nadella’s brev, kan jeg anbefale denne: Microsoft CEO Satya Nadella needs an editor

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>