Blog: Intelligente hjem – en mulighed eller trussel for danske virksomheder?





Præsentationerne på sidste uges Google I/O viste, at Google med Nest satser mere og mere på Home-automation og ønsker at skrue udviklingshastigheden i vejret. Banen er kridtet op til aggressiv konkurrence og innovation, og en række produkter som fx vinduer eller døre, der igennem en årrække ikke er blevet påvirket af digitaliseringen, bliver det nu. Det skaber en række muligheder og trusler for danske og internationale virksomheder.

Nest er en virksomhed, som Google købte tidligere på året – det er en hardware virksomhed, hvis mål er at gentænke produkter, som de fleste typisk er ligeglade med, på en måde, der gør dem intelligente og veldesignede.  Indtil nu har de første to produkter været en termostat, der lærer af sine omgivelser, samt en intelligent røgalarm.

Nye standarder i udviklingen af intelligente produkter 
Under I/O lancerede Nest et nyt initiativ, som de kalder Works with Nest. Works with Nest er et sæt af standarder og API’er, der gør det muligt for andre producenter at bygge intelligente devices, der integrerer med Nests platform. Det bliver altså muligt at trække på Nests services til at udveksle informationer mellem forskellige produkter og på den måde skabe mulighed for, at forskellige produkter kan samarbejde om at levere den bedst mulige oplevelse for kunden. Et eksempel er Mercedes, som på nogle modeller har valgt at integrere navigationssystemet med Nest sådan, at bilen giver termostaten i brugerens hjem besked om, at vedkommende har forladt sit arbejde sådan, at det er tid til at regulere temperaturen i huset. Et andet eksempel er LIFX, hvis smarte pærer taler sammen med brandalarmen sådan, at lyset i ens hus begynder at blinke rødt, når alarmen går.

Umiddelbart før I/O blev det tydeligt, at Nest ikke har tænkt sig at stoppe ved intelligente termostater og røgalarmer. De købte nemlig Dropcam, som leverer små videokameraer og bevægelsessensorer, som er lette at installere i ens hjem. Dette giver altså mulighed for at kombinere data fra de andre sensorer i huset med en live video stream, så man kan se, hvad der foregår i ens hjem.

Skærpet konkurrence og innovation
For at sætte yderligere skub i udviklingen af home-automation og devices, der understøtter works with Nest standarden, offentliggjorde Google også et samarbejde mellem Kleiner Perkins og Google Ventures, som sammen lancerede Thoughtful things fonden. Her er tale om en investeringsfond, som skal investere i virksomheder, der udvikler produkter og services inden for home-automation.
Hvis man ser disse forskellige aktiviteter under et og tænker på, at også Apple under WWDC lancerede deres home-automation satsning kaldet HomeKit, som bliver en del af iOS 8, er det tydeligt, at der nu er lagt op til hård kamp mellem de to giganter.

Som virksomhed er det centralt at vurdere:
1) Hvilke sensorer, det vil være relevante at have i sine produkter
2) Hvordan ens produkter kan tilføre værdi til kunderne ved at lægge analytics ned over de nye data
3) Hvordan man kan tænke sine produkter ind i sammenhæng med andre typer intelligente produkter for på den måde at skabe ny funktionalitet og værdi for kunderne
4) Hvordan man skal forholde sig til de to nye “digitale universer”, som Apple og Google forsøger at skabe med standarder og innovative incitament-strukturer

Lige meget om det er Apple eller Google/Nest, der får succes, er der ikke nogen tvivl om, at vi står over for en spændende tid, når produkter, der traditionelt har været “dumme”, bliver smarte og den digitale disruption for alvor rammer den fysiske verden.

For virksomhederne kan dette ses som en mulighed, men også en trussel. Konkurrencen får nemlig en yderligere dimension, når sensorer, netværk, data og analytics samt samspil mellem intelligente produkter bliver nye konkurrenceparametre, som man ikke tidligere har fokuseret på.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>