Chefen lader vreden gå ud over de svageste

Når chefen skal have afløb for sin vrede, går det oftest ud over den medarbejder, der med størst sandsynlighed ikke svarer igen, og som samtidig ikke får opbakning fra sine kolleger.

Det viser et studie foretaget af ph.d. i social- og organisationspsykologi Pedro Neves fra Nova School of Business and Economics i Lissabon, der er offentliggjort i det engelske tidsskrift Journal of Occupational and Organizational Psychology. Studiet er foretaget på baggrund af 193 relationer mellem ledere og ansatte inden for forskellige sektorer.

Se her, hvis du vil tjekke de seneste jobtilbud for ingeniører.

Pedro Neves fandt, at ledere under pres ikke blev mere aggressive over for deres medarbejdere generelt, men derimod mere tilbøjelige til udelukkende at lade frustrationerne gå ud over den svageste i organisationen.

De svageste medarbejdere reagerede ikke direkte på de verbale overfusninger, men lod det i stedet gå ud over deres jobpræstation og relationer til kollegerne.

Psykolog og Ph.d. i organisationspsykologi Liane Davey skriver i et blogindlæg på Harvard Business Review, at hun kan nikke genkendende til problematikken. Hun giver gode råd til, hvordan du enten som lederen, ofret eller vidne kan være med til at gøre en ende på verbale overgreb.

Leder, kig dig selv i spejlet

Er du som leder faldet ind i et mønster, hvor en medarbejder er trådt så meget ind i offerrollen, at det er blevet selvopfyldende profeti, bør du undersøge, hvor din vrede kommer fra.

Blot at gøre dig selv opmærksom på kilden til dine frustrationer, der ofte intet har med medarbejderen at gøre, kan langt hen ad vejen hjælpe til at stoppe det destruktive mønster, skriver hun.

Dernæst bør du være opmærksom på, om du behandler den svage medarbejder med mindre respekt end andre ansatte ved for eksempel ikke at have øjenkontakt med vedkommende. Det kan føre til mindre respekt fra kollegerne og dermed holde den onde cirkel kørende.

Er du offer for urimelige mængder vrede fra din chef, så lyder rådet simpelt, at du skal blive bedre til at svare igen. Offermentalitet inviterer til flere øretæver, og du kan have gavn af at indse, at chefens frustrationer ofte skyldes andre omstændigheder og ikke har noget med dig som person at gøre.

Er du vidne til, at en af dine kolleger bliver udsat for verbale overgreb, bør du gribe ind. Som Pedro Neves viste med sit studie, var medarbejdere uden kollegial opbakning de mest udsatte, og det kan du være med til at lave om på.

En lille opbakkende bemærkning under mødet, hvor chefen bliver ved med at afbryde offeret, kan være det skub, der giver vedkommende den smule selvtillid, der skal til, for at vedkommende forsvarer sig selv, skriver Liane Davey.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>