Politiker: Ministeren vildleder om svinebakterier

Fødevareministeriet med minister Dan Jørgensen (S) i spidsen vildleder om mulighederne for at bekæmpe de resistente MRSA-bakterier fra danske svin.

Det mener Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen, der kalder det manipulation, at ministeren kun vælger at udbrede en høj pris på 3,5 milliarder kroner for en indsats som Norge. Samtidig udelader han at oplyse om de økonomiske fordele ved indsatsen.

Læs også: Minister ignorerer gevinsterne ved at fjerne MRSA fra staldene

»Desværre er det et udtryk for en helt bevidst linje, som Fødevareministeriet har lagt, som går på hele tiden at forsøge at gøre de løsninger, der bliver foreslået, meget dyrere, uklare og usikre og på den anden side forsøge at tale problemet ned,« siger Per Clausen.

Udtalelsen falder, efter at Ingeniøren har afdækket, at den samfundsøkonomiske analyse, som norske myndigheder har om deres plan for at bekæmpe MRSA, modregner de udgifter, som samfundet sparer ved at stoppe smitten. Derfor får det norske regnestykke i nul.

Fødevareministeriet brugte dog kun udgifterne fra analysen som begrundelse for, at en indsats magen til den norske vil være for dyr for den danske statskasse. Samtidig angav Dan Jørgensen, at der ud fra den norske analyse også ville ske en reinficering af de svinebesætninger, som man brugte de mange penge på at rense for bakterien.

Læs også: Minister: Det koster 3,5 milliarder at fjerne MRSA fra de danske stalde

Efterfølgende vedkender Fødevarestyrelsen dog, at der vil være tale om at nedbringe smitten, hvis den norske handlingsplan lykkes. Nordmændene regner med at kunne begrænse MRSA til ti procent af staldene. 77 procent af svinene på de danske slagterier var bærere af bakterien ifølge den seneste undersøgelse.

»Det lugter langt væk af, at hele den her problematik vil man bare helst have gravet langt ned,« siger Per Clausen.

Han undrer sig især over, at ministeriet bliver ved at undskylde manglende handling med for lidt viden om problemet.

Læs også: Norge går langt mere drastisk til værks end Danmark i kamp mod svine-MRSA

»Ministeriets håndtering af den er her sag er helt utrolig. Man har i årevis sagt, at man ikke vidste, hvad man skulle gøre, fordi man ikke ved nok om det, og samtidig har man år efter år ikke gjort noget for at skaffe den viden, der skal til,« siger han.

I sidste måned var både sundheds- og forebyggelsesminister Nick Hækkerup (S) og fødevareminister Dan Jørgensen kaldt i åbent samråd for at redegøre for deres indsats for at standse spredningen af svinebakterien.

Læs også: Efter samråd om svinebakterier: Vi fik slet ikke svar på alle spørgsmål

Men der var ikke afsat tilstrækkeligt tid til, at politikerne kunne få svar på deres spørgsmål. Derfor ser Per Clausen, som også er næstformand i fødevareudvalget, frem til det nye samråd, som skal erstatte det forrige og foregå den 27. august.

»Så håber jeg på politisk forståelse for, at vi står med en helt uholdbar situation, der er ude af kontrol. Man ved ikke, hvordan smitten spredes, og man har mere travlt med at forklare, hvad der ikke kan lade sig gøre, end hvad der kan,« siger han.

Læs også: Forskere: Ministerens tøven gør flere danskere syge af svinebakterie

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>