Danske forskere vil omsætte hønsemøg til råolie

Aarhus Universitet vil i slutningen af året indvie et nyt pilotanlæg, der skal gøre bioolie til en kommerciel succes. På nuværende tidspunkt er teknologien nemlig for dyr, skriver dr.dk.

Både Aarhus og Aalborg Universitet eksperimenterer med at omsætte biomasse som for eksempel hønsemøj til brændstof. Til formålet anvender de danske forskere i samarbejde med Steeper Energy ApS HTL-metoden.

Metoden går kort fortalt ud på, at man koger våd biomasse op til en temperatur på omkring 400 grader under højt tryk. På den måde bliver biomassen omdannet til tyk råolie, som minder om almindelig nordsøolie. Den nye råolie kan så raffineres og anvendes direkte i skibe, fly eller biler.

Metoden er dog temmelig energikrævende. Det koster nemlig at opvarme biomassen til den høje temperatur, og det forhindrer indtil videre, at metoden får kommerciel succes.

Det skal det nye pilotanlæg lave om på ved at genanvende mere varme, forklarer Ib Johannsen fra Institut for Ingeniørvidenskab:

»Det er målet at kunne genanvende helt op til 85 procent af varmen. Hvis ikke vi kan det, så bliver det ikke muligt at gå videre med denne teknologi som et alternativ til fossile energikilder,« siger han til dr.dk.

Det kommende pilotanlæg er dog ikke det eneste ambitiøse HTL-projekt. I 2013 indviede Aalborg Universitet et anlæg, hvor forskerne for alvor kan producere større mængder bioolie.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>