Datafordeleren: Her er udfordringerne når det offentlige skal dele sine data

Det offentlige har en lang række store databaser med grunddata, som myndighederne skal stille rådighed både for hinanden og for andre interesserede. Hidtil har alle myndighederne haft deres egne snitflader til at få fat i data, men det skal snart være slut.

KMD er for nylig blevet valgt til at levere den såkaldte datafordeler, som skal samle myndighedernes data ét sted. Det er imidlertid en opgave, som rummer visse udfordringer, der ikke kun er tekniske.

»Det er en løsning, som er en central infrastruktur, så der er et stort og broget interessentbillede, og det er det altid en udfordring at navigere i. Vi skal passe på ikke at tilgodese nogle, hvis det går ud over andre,« siger it-arkitekt David Graff Nielsen fra Digitaliseringsstyrelsen til Version2.

Læs også: Kæmpe oprydning af statens grunddata koster 930 millioner kroner

I dag driver de enkelte myndigheder selv en række portaler og andre former for indgange til dataene, men tanken med datafordeleren er, at det fremover skal ske gennem én fælles løsning.

Derfor skal datafordeleren også udvikles under hensyntagen til, at der allerede findes løsninger, og det kan lige så meget være et forandringsprojekt som et it-teknisk projekt.

»Det er en stor udfordring at møde fire forskellige løsningers krav og behov, når folk har været vant til selv at være tæt på forretningen. Så vi skal sikre, at de stadig selv har styringen,« siger David Graff Nielsen.

Datafordeleren er en del af det større projekt i staten med at få gjort flere af de såkaldte grunddata tilgængelige. I dag har eksempelvis Geodatastyrelsen stillet data som den danske højdemodel til rådighed. Tanken er, at det både skal gøre det nemmere at udvikle nye tjenester til det offentlige, men også at private virksomheder kan bruge data til kommercielle løsninger.

Læs også: Fri adgang til statens data vil koste 120 millioner kroner

Også forretningsmodellerne er forskellige rundt om i staten. Visse datasæt koster i dag penge, og der er mange forskellige tekniske løsninger og ikke mindst servicemål.

»Vi har kigget på de eksisterende distributionsløsninger, og de har eksempelvis hver deres mål om oppetid,« siger David Graff Nielsen.

En del af målet med datafordeleren er, at alle tjenesterne kan hæves til samme niveau for oppetid, ligesom sikkerheden også skal være i orden.

»Der vil ligge både persondata og andre typer data, så det er vigtigt, at designet lever op til sikkerhedskravene for datatyperne,« siger David Graff Nielsen.

Arkitekturen for datafordeleren er inspireret af den måde, cloud-baserede løsninger er opbygget efter. Når alle skal gennem samme indgangsvej, så skal systemet også kunne skalere, hvis én af løsningerne pludselig begynder at trække ekstraordinært mange data.

Selve datafordeleren er én teknisk løsning, men derudover skal dataene også kobles på. Det vil foregå i en serie af små agile forløb, hvor eksempelvis Geodatastyrelsens 30 forskellige registre bliver klaret som enkelte iterationer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>