DB Systemtechnik: IC4-skader skyldes flere påvirkninger

DSB har endnu engang fået undersøgt årsagerne til de gentagne revner på en række IC4-togs aksellejekasser og støddæmpere. Denne gang af Deutsche Bahn-datterselskabet DB Systemtechnik, som i en rapport slår fast, at ‘skaderne på aksellejekasserne og primærdæmperne ikke skyldes en enkelt omstændighed. Det drejer sig om et samspil mellem forskellige påvirkninger, der fører til funktionsfejl og kræver nærmere undersøgelse.’

Læs også: Læs alle tre rapporter om skader på aksellejekasser og støddæmpere på IC4

I en pressemeddelelse skriver DSB, at DB Systemtechnik også er kommet med en række anbefalinger, som DSB kan arbejde videre med for at eliminere risikoen for revnedannelser:

  • Montering af en optimeret støddæmper
  • Optimering af WSP-systemet (Wheelslide protection)
  • Ændring af støbeform til aksellejekasserne eller efterfølgende planslibning af støbesøm i samme
  • Afprøvning af hjul med højere brudstyrke
  • Udarbejdelse af detaljeret vedligeholdelsesforskrift for aksellejekasserne

»Denne rapport bekræfter, at det ikke er sort eller hvidt. Det ville ellers have været skønt,« siger Steen Schougaard, direktør for DSB Vedligehold til Ingeniøren.

Første vurdering: En enkelt hændelse

De første revner opstod tilbage i 2010, hvor DSB efter de første to skader antog, at de skyldtes en påkørsel med en sporstopper på et værksted. I februar i år opstod der så revner igen, som ikke kunne hænge sammen med en påkørsel. Derfor fik DSB besked på af Trafikstyrelsen, at de skulle få undersøgt årsagen til revnerne. I maj kom en midlertidig risikovurdering fra en svensk assessor og nu er den endelig rapport så færdig.

»Vi bad dem lave en undersøgelse for at se, om de kunne se noget, vi ikke kunne. Og konklusionerne ligger jo i fin forlængelse af vores egne observationer og den svenske assessors risikovurdering fra maj i år om, at det ikke skyldes en enkelt påvirkning, men et samspil mellem flere mekanismer,« siger han.

DSB vil nu gennemføre test på baggrund af anbefalingerne fra DB Systemtechnik.

»DB Systemtechnik-rapporten kommer naturligvis til at indgå i den samlede vurdering af, om det kan betale sig at fortsætte udviklingen af IC4- og IC2-togene, når den uvildige vurdering af de samlede tog er færdig,« siger Steen Schougaard Christensen.

Læs også: Assessor: Sikkert at køre IC4, hvis de bliver tjekket hver uge

DSB forklarer, at de fortsætter den udvidede inspektion af IC4- og IC2-togene, der fremgår af den opdaterede risikovurdering til Trafikstyrelsen fra 19. maj, som betyder, at togene skal til eftersyn en gang om ugen.

Læs DSB’s egen oversættelse af DB Systemtechniks rapport her:

DB Systemtechniks rapport om skader på IC4

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>