Derfor er Skoleintra lukket

Version2 har de seneste dage fået en del henvendelser fra forældre til børn i folkeskolen, der undrer sig over, hvorfor skolernes intranet er lukket i denne uge, og hvad i alverden det nye firma, der tilsyneladende er sat på som intra-logo, skal betyde. Ikke mindst når de i næste uge igen åbner Skoleintra?

Det korte svar er: Ingenting. I første omgang.

Intranettet er lukket, fordi driften er overgået til det norske firma Itslearning. Tidligere har Skoleintra været ejet af den lille virksomhed Skolesoft og har været udbudt, drevet og supporteret af Styrelsen for IT og Læring under Undervisningsministeriet, Uni-C

Forvirrende?

»Ja,« tilkendegiver vicedirektør i Uni-C, Jakob Harder. Men det er alt sammen en del af en større plan. Itslearning har købt Skoleintra af Skolesoft, og Uni-C har trukket sig ud af ud af opgaven med at udbyde skoleintra på vegne af en virksomhed. I stedet vil Uni-C koncentrere sig om at være det, det er: En styrelse, der sætter standarder og sætter krav til private udbydere.

Læs også: Uni-C trækker sig fra Skoleintra to år før planlagt

Itslearning overtog Skolesoft i december sidste år og har siden arbejdet med at flytte driften af Skoleintra. Det har vist sig at være umuligt at gøre dette uden at lukke helt ned for systemet, hvilket man har valgt at gøre i den uge, der er mindst aktivitet – uge 28.

»Skoleintra har været en integreret del af Skolesofts øvrige miljø. Det har blandt andet betydet, at vi har været nødt til fysisk at flytte servere fra en lokation til en anden,« siger Andreas larsen, salgschef i Itslearning.

Den fysiske flytning og etablering af et nyt hus til serverne er den overvejende grund til, at itslearning har valgt at lukke ned for Skoleintra i uge 28 og samtidig varsle om nedetid på grund af opdateringer i uge 29 og 30. Men samtidig benytter Itslearning også lukningen til at foretage udtræk og lave opgradering af databaser samt fornye både hardware og software.

»Det sker, fordi vi allerede indenfor de kommende måneder vil lave mange opdateringer af Skoleintra,« siger Andreas Larsen.

Læs også: Skoleintra er slet ikke på vej i graven – men får nyt liv

Hvad der præcis kommer til at ske med Skoleintra, kan Andreas Larsen ikke løfte sløret for, men det kommer til at bestå af brugervenlige opdateringer, blandt andet i form af bedre tilgang fra smartphones, iPads og andre mobile enheder.

»Der er omkring 15.000 “knapper” i Skoleintra, som kan styre alt fra indkaldelse til mus-samtaler til opvarmning af skolen«, siger Andreas larsen. Det betyder, at der er masser af muligheder i Skoleintra, som ikke bliver udnyttet. I fremtiden skal den enkelte skole have flere muligheder for at designe intranettet, som man har lyst til.

Men på mandag skal forældrene altså ikke frygte mødet med Skoleintra. I første omgang handler det bare om overførsel af driften.

Ny portal i udbud i 2016

Hvad betyder det så, at Itslearning har overtaget driften af Skoleintra. En drift som Uni-C som myndighed tidligere stod for?

Ifølge Jakob Harder betyder det først og fremmest, at Uni-C kan koncentrere sig om at være en styrelse. Og det er vigtigt, for frem mod 2016 skal Uni-C sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og Digitaliseringsstyrelsen udstikke rammerne for en fælles Brugerportal i folkeskolerne. En brugerportal som udover Skoleintra skal rumme standarder for flytning af data og bygge på en fælles offentlig infrastruktur, som bliver obligatorisk for alle folkeskoler.

Det betyder, at alle folkeskolerne i 2016 (senest udgangen af 2017) skal have en digital portal, der understøtter alle processer i forhold til elever, forældre og personale. Dette er en del af beslutnignen om Folkeskolereform.

Brugerportalen er altså mere en blot Skoleintra, som vil blive en integreret del af denne. Det betyder også, at kommunerne selv kan bestemme, hvordan portalen i 2016 skal sammensættes. Her kan det nuværende Skoleintra for eksempel være en del af portalen, eller kommunen kan vælge et intranet fra en anden virksomhed.

I dag er der ifølge Jakob Harder kun en enkelt skole på Langeland, der bruger en anden intranetløsning end Skoleintra fra Itslearning, mens enkelte supplerer med andre leverandører på en del af løsningen.

Betyder det så ikke, at Itslearning har en fordel, når en Brugerportal kommer i udbud, fordi de i dag har adgang til mange data fra skolerne, som andre leverandører ikke har adgang til?

»Jo, til at starte med vil Itslearning have et fortrin, men den vil blive mindsket med tiden. Vi har lavet den her aftale for at gøre det muligt for alle leverandører at komme på banen, og for at få en mere ren konstruktion, hvor vi som styrelse ikke er udbydere. Det kunne vi ikke have gjort, hvis vi ikke havde trukket os, da Itslearning overtog Skolesoft,« siger Jakob Harder.

En del af aftalen med Itslearning har været, at prisen på Skoleintra skal ligge fast indtil 2016, hvor virksomheden de facto har monopol.

Skoleintra forventes i øvrigt at åbne mandag sidst på eftermiddagen – med forbehold.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>