Efter it-sammenbrud på sygehuse: ‘CSC leverer ikke det, vi har betalt for’

Endnu et nedbrud hos landets største offentlige it-leverandør, CSC, satte i går flere systemer ud af drift i Region Hovedstaden og Region Sjælland. I en mail til Version2 fortæller en ansat fra Rigshospitalet, at fire systemer i Region Hovedstaden var lukket for tilgang, mens endnu 20 ikke blev opdateret, mens nedbruddet stod på.

Nedbruddet skete lidt efter kl. 5 i morges efter en brand, der forårsagede strømudfald, og da strømmen var genetableret, fungerede systemerne ikke korrekt.

»Det er vores forståelse, at det sker et udfald i Skejby, som ikke bliver bremset, og efterfølgende har CSC svært ved at få serverne op at køre igen,« siger Per Buchwaldt, it-direktør i Region Sjælland Koncern IT.

Læs også: Fejl hos CSC: Hospitaler kunne ikke bruge patientjournaler

Han venter nu en redegørelse fra CSC, som forhåbentlig er klar inden for den næste uge. Per Buchwaldt lægger ikke skjul på, at han er stærkt utilfreds.

»Vi taler om en leverandør, som vi, sammen med Region Hovedstaden, betaler millioner til. Det er ikke første gang, vi har oplevet nedbrud i vores systemer. CSC har hverken leveret den stabilitet, vi ønsker os, eller den stabilitet, vi har betalt for,« siger han.

Nedbruddet var efter alt at dømme af forskellig karakter i de to regioner. Mens medarbejderen fra Rigshospitalet kan berette om lukket tilgang i flere systemer, drejede det sig i Region Sjælland om det centrale system, Opus, som er en pakke af grundlæggende systemer.

Per Buchwaldt understreger, at nødadgangen til systemerne hele tiden har fungeret så man hele tiden har haft adgang til eksisterende data.

Læs også: Nye nedbrud i Skats skandalesystem kan koste staten dyrt

»Men det har været klodset, besværligt, krævet forsinkelser og frustrerede medarbejdere,« siger han.

Der har blandt andet været forsinkelser på udskrivninger af patienter, ligesom det har været svært at få overført data fra praktiserende læger til sygehuse. Så vidt Per Buchwaldt ved, har det dog ikke kostet aflysninger af operationer, kun forsinkelser.

Det er langt fra første gang, der er nedbrud i hospitalerne it-systemer på grund af fejl hos CSC. Så sent som i november sidste år var hospitaler i tre danske regioner ramt af nedbrud. I 2008 var den også gal, da et strømsvigt forårsagde nedbrud hos flere sjællandske hospitaler.

Desuden har Region Hovedstaden været plaget af store problemer med laboratoriesystemet, Labka 2, der også leveres af CSC. Det blev ellers meldt klar i 2006, men i 2010 var der stadig jævnlige nedbrud i systemet.

Det er endnu ikke lykkedes Version2 at få en kommentar fra CSC.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>