Europas gigantiske transportrumskib sendt på sin allersidste rejse

Det europæiske rumagentur ESA opsendte natten til onsdag klokken 01:47 dansk tid det femte og sidste eksemplar af transportfartøjet Automated Transfer Vehicle (ATV) med kurs mod Den Internationale Rumstation. Opsendelsen fandt sted med en Ariane 5-raket fra rumcentret i Kourou i Sydamerika.

ATV-5 medbringer hele 6,6 ton forsyninger til rumstationen. Hele kapslen vejede 20,3 ton ved opsendelsen.

Den er ti meter høj og fungerer som en udvidelse af rumstationen i de seks måneder, den forventes at være sammenkoblet. Her vil en del af dens brændstof også blive brugt til at holde rumstationen i den rette højde over Jorden. Den falder ellers med tiden ned i et kredsløb tættere på planeten.

Læs også: Skrottet transport-rumskib skal have en Mars-egnet efterfølger

Når missionen er slut, sender astronauterne ATV-5 tilbage mod Jorden fyldt med affald. Den skal som sine fire forgængere brænde op i atmosfæren over Stillehavet.

ESA har udviklet et infrarødt kamera, som filmer fartøjets sidste øjeblik indefra, helt frem til det bliver opvarmet til 1.500 grader på sin vej gennem atmosfæren. Via Iridium-satelliter bliver billederne streamet til kontrolcentret på Jorden. Det giver forskerne et unikt indblik i, hvad der sker, helt frem til ATV-5 brækker i stykker, skriver Euronews.

I det hele taget er ESA’s stolthed over ATV ikke aftaget, siden det første eksemplar blev opsendt for seks år siden. Europa er stadig ene om at kunne styre forsyninger ind til ISS helt automatisk og uden menneskelig indgriben.

»ATV er stadig et af de mest bemærkelsesværdige rum- og industriprojekter, der nogensinde er gennemført i Europa,« siger generaldirektør Jean-Jacques Dordain i en pressemeddelelse.

Alligevel bliver transportfartøjet nu skrottet. ATV’s forsyninger var Europas betaling for at komme med på Den Internationale Rumstation, som USA leder.

Læs også: Fartøj lagde til ved rumstation som en X-wing Starfighter

De fem ATV-fartøjer har kostet 31 milliarder kroner at udvikle og opsende. Den pris er for høj til, at det kan betale sig at sætte fartøjet i ny produktion. Desuden er ESA ingen masseproducent af rumudstyr, men en forskningsbaseret organisation, har ledelsen flere gange fremhævet.

Rusland bliver ved med at sende sit Progress-fartøj til Den Internationale Rumstation. Samtidig har USA tegnet kontrakt med de to private rumfirmaer, Space X og Orbital Sciences, om at levere forsyninger fremover. Begge arbejder på koncepter med at genbruge kapslerne for at nedbringe prisen pr. opsendelse.

Læs også: Privat fragtkapsel er ankommet til Den Internationale Rumstation

Mange af teknologierne fra ATV lever dog videre, lover ESA. USA har faktisk købt rettighederne til dem sammen med opsendelserne.

»Eventyret stopper ikke her. ATV’s knowhow og teknologier vil flyve igen så tidligt som i 2017 i det europæiske servicemodul til Nasas Orion-rumfartøj,« siger Thomas Reiter, som er direktør for ESA’s division for astronauter.

ATV-5 medbringer 1.232 forskellige artikler, som dækker alt fra tøj og mad over videnskabelige instrumenter til brændstof og vand.

ESA’s video af opsendelsen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>