Forskere: Vi har opfundet den biologiske pacemaker

Amerikanske hjertespecialister har udviklet en ny genterapiteknik, der gør det muligt at omdanne funktionelle hjertemuskelceller til celler, der regulerer hjerteslaget hos en gris. Med andre ord: Forskerne har opfundet, hvad de kalder en ‘biologisk pacemaker’, skriver The Verge.

»For første gang er det lykkedes os at skabe en biologisk pacemaker ved hjælp af minimalt invasive metoder og samtidig at vise, at de nye pacemakere kan imødekomme de krav, det daglige liv stiller,« siger kardiolog og forfatter af den videnskabelige artikel om opdagelsen, Eduardo Marbán, til The Verge.

Læs også: Nye pacemakere er på størrelse med et riskorn

Tilgangen er meget praktisk, argumenterer forskeren, da der ikke er behov for en åben hjerteoperation. I stedet har forskerne indsprøjtet et gen, kaldet Tbx18, i grisens hjertemuskel. Genet indsprøjtes sammen med en virus i hjertekammeret gennem et kateter. Virussen er ikke skadelig, lyder det fra forskerne, da den ikke er i stand til at reproducere sig selv.

I hjertemusklen omprogrammerer genet et lille antal af hjertemusklens celler til at være celler, der udsender elektriske impulser og dermed driver det pumpende hjerte. Området, hvor ændringen sker, er på størrelse med et peberkorn. Det er normalt ikke fra det område, at de elektriske impulser stammer.

Læs også: En silikonesok om hjertet kan gøre pacemakere overflødige

»Det lykkedes os at få den biologiske pacemaker til at ’tænde’ inden for 48 timer,« påpeger Eduardo Marbán.

Dermed blev grisene i forsøget en øget hjerterytme, som gjorde dem langt mindre afhængige af de traditionelle pacemakere. For kontrolgruppen af grise, der ikke blev udsat for genterapi, stod de traditionelle pacemakere for 40 procent af alle hjerteslag.

Effekten af genterapien varede dog kun i to uger, men forskerne arbejder på, hvordan de kan styrke varigheden.

Læs også: IPad-magneter kan sætte pacemakere i stå

Genet Tbx18 findes også hos mennesker. Forskerne har beskrevet metoden i en artikel i det medicinske tidsskrift Science Translational Medicine.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>