Gode råd til de nye it-studerende: Programmér på livet løs – men husk at møde mennesker

Cirka 3.000 unge er blevet optaget på en it-uddannelse i år, Nogle af dem ender med at rode mere med projektledelse end med Java, ligesom nogle ender som SAP-konsulenter, mens andre ender med at kode C til droner.

Version2 har spurgt læserne for at få indsamlet deres gode råd til den nye generation, og vi opfordrer også læserne til at give deres besyv med i debatten, og det må meget gerne være specifikt som eksempelvis ‘Sørg for at få lært at bruge Github inden du skal skrive dit første projekt’ eller ‘Lad være med at bruge for meget tid på C’.

Vi har også spurgt Version2-blogger og lektor og studieleder på DIKU, Torben Mogensen, om hans gode råd til de nye studerende:

  1. En videregående uddannelse har typisk langt færre skemalagte timer end en ungdomsuddannelse, men det betyder ikke, at der er mindre arbejde, tværtimod. En fuldtidsuddannelse er normeret til 1680 timer om året, og fordelt på ca. 40 uger med undervisning og eksamen bliver det et gennemsnit på 42 timer om ugen. Og det er for en gennemsnitlig studerende, så nogle af jer må forvente at skulle bruge mere tid. Det gør det ret vanskeligt at arbejde ved siden af studiet, så specielt i studiets første år, hvor man skal vænne sig til nye arbejds- og eksamensformer, bør man holde erhvervsarbejde på et minimum. Senere i studiet kan man også bedre få studierelevant arbejde, som dels er bedre lønnet end arbejde i f.eks. et supermarked, og som også kan bidrage til at træne de færdigheder, man har lært på studiet. Specielt nu, når studiefremdriftsreformen træder i kraft, kan man ikke ret nemt skære ned i den tid, man skal bruge på studiet, ved f.eks. at udskyde kurser til senere.
  2. At lære at programmere er lidt ligesom at lære at cykle: Man kan ikke lære det ved at se andre gøre det, man skal være forberedt på at man får nogle knubs, og at det kan se uoverstigeligt ud, men med lidt støtte fra undervisere får langt de fleste lært det, og med tiden vil man undre sig over, hvorfor man syntes, at det var så svært i begyndelsen. Så sørg for at bruge masser af tid på at øve dig, og giv ikke op, selv om det virker uoverskueligt svært. Og lyt til de råd og den kritik, dine undervisere og instruktorer giver dig. Kritikken er ikke for at få dig ned med nakken, men for at lede dig ind på den rigtige vej.
  3. Det er vigtigt at få en læsegruppe, som man kan arbejde sammen med omkring forberedelse og opgaveløsning. Mange IT-studier bruger gruppeaflevering, og hvis man ikke arbejder godt sammen med sine gruppemedlemmer, kan der opstå ødelæggende konflikter. Så sørg fro at vælge gruppepartnere, der er på nogenlunde samme niveau som dig selv, og sørg for at jeres arbejdsmetoder og -tider passer godt sammen. Og det er surt at skulle lave den slags opgaver alene.
  4. Sørg for at have noget andet i livet end studiet, så man kan holde meningsfyldte pauser i studiearbejdet, men pas på ikke at bruge så meget tid på udenomsting, at det går for hårdt ud over din indsats på studiet.
  5. Hvis du har problemer på dit studium, så brug de studievejledningstilbud, der er på din uddannelsesinstitution. Hvis du bare giver op og skifter til et andet studium, risikerer du, at du bare tager dine problemer med dig til det nye studium, og så er du lige vidt.
  6. Bliv ikke skuffet, hvis du ikke fra dag 1 kommer til at arbejde med spændende emner. Der er en del grundlæggende stof, der skal gennemgås, og færdigheder, der skal opnås, før man kommer til det virkeligt sjove.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>