Værste iltsvind i 15 år: Nu dør selv muslingerne i Limfjorden

Limfjorden er lige nu ramt af det værste iltsvind i 15 år. Ifølge DR Midt og Vestt rammer iltsvindet 30 procent af fjorden. ’Bunden begynder at ligne en massegrav’, skriver regionalstationen.

Naturstyrelsens miljøskib Limgrim har de seneste to dage været på togt. Det varme vejr og manglen på ilt gør, at iltsvindet har udviklet sig kraftigt på blot en uge.

»Der var også udbredt iltsvind i 2006 og 2008, men vi skal helt tilbage til 1999 for at finde et år, hvor det var lige så slemt som i år,« siger miljøtekniker Bent Jensen til DR Midt og Vest.

Allerede i juni fik vi de første iltsvind med døde fisk og hummere i de andre danske farvande, herunder Limfjorden. Det skyldtes blandt andet det varme forår og varslede en usædvanlig hård sommer for livet i saltvandet.

Læs også: Døde fisk og hummere varsler skidt år med iltsvind i danske farvande

Siden kom den varme sommer og gjorde forholdene endnu mere iltfattige. Nu dør selv de ellers hårdføre muslinger i Limfjorden af iltmangel.

»Der var også levende muslinger med i de prøver, vi har taget, men flere af dem var døde af iltmangel,« siger Bent Jensen til DR Midt og Vest.

Hård vind fra vest er den eneste mulighed for at tilføre iltrigt vand til Limfjorden.

Det omfattende iltsvind rammer, selv om der ifølge DR Midt og Vest bliver tilført 40 procent mindre kvælstof til Limfjorden end tidligere. Udledningen af fosfor er reduceret endnu mere.

En gruppe forskere på Syddansk Universitet har dog påvist, at høje koncentrationer af organisk materiale stadig ligger ophobet på havbunden. De konkluderede derfor, at de danske fjorde har taget varig skade.

Læs også: Vandmiljøplaner er ikke nok: Danske fjorde har fået varige skader

Omvendt gav en ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet et vist håb om bedre tider for muslinger, fisk og hummere, da den konkluderede, at lys trænger længere ned i vandet end for 23 år siden. Samtidig bliver der generelt målt højere iltindhold på bunden af de danske fjorde.

Læs også: God nyhed for vandmiljøet: Iltproducerende alger bremser iltsvind

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>