Gyrokronologi: Dansk forsker finder ny metode til at finde Solens tvilling

En international forskergruppe har fundet 22 stjerner, der i størrelse og alder er kandidater til at være en tvilling til Solen.

For at kunne rubriceres som sådan skal en stjerne have temperatur, masse og spektral lysudsendelse, der svarer til Solens. Men en sådan stjerne skal også have en alder i omegnen af 4,5 mia. år.

Alderen er vigtig, da det med udgangspunkt i det eneste godt kendte solsystem i Universet – vores eget – formodes, at det tager mange år for avanceret liv at udvikle sig.


Kunstnerisk fremstilling af en hypotetisk exoplanet, der kredser om en stjerne, der minder om Solen. (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Det har hidtil været et stort problem at bestemme en stjernes alder.

Det forholder sig dog således, at yngre stjerner roterer hurtigere end ældre stjerner.

For tre år siden målte den danske forsker Søren Meibom fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i Massachusetts i USA rotationshastigheder for stjerner i en hob, som på anden vis vides at være en milliard år gammel.

På den måde kunne Søren Meibom kalibrere det gyrokronologiske ur for stjerner.

Kepler har fundet 22 kandidater

Nu er Søren Meibom medforfatter på en artikel, der senere vil blive offentliggjort i The Astrophysical Journal Letters. Artiklens førsteforfatter er hans kollega Jose Dias do Nascimento.

Forskergruppen har med brugt Nasa’s Kepler-satellit til at måle rotationshastigheder for stjerner, som ikke er medlem af en hob, og som derfor ikke i forvejen har en kendt alder. Det har de gjort ved at holde øje med, hvordan solpletter (stjernepletter) ser ud til at bevæge sig hen over overfladen på stjernen.

Rotationsperioden er bestemt for i alt 75 stjerner.


Stjernen KIC 12157617 i stjernebilledet Svanen (Cygnus) cirka midtvejs mellem de klare stjerner Vega og Deneb er en af nye kandidater til at være en tvillling til Solen. (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

34 af disse har en masse, der højst afviger 10 pct. fra Solens masse – og blandt disse har forskerne nu identificeret 22 som mulige tvillinger til Solen.

Disse har i gennemsnit en rotationshastighed på 21 dage og er derfor lidt yngre end Solen, der har en rotationshastighed ved ækvator på 25 dage.

Ingen af de 22 stjerner er kendt for at have planeter.

I en pressemeddelelse skriver Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics dog, at metoden er et vigtigt skridt i jagten på stjerner, der minder om Solen, og som kan huse planeter, der minder om Jorden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>