Her er brancherne, der har haft størst vækst i produktiviteten

Mens nogle brancher har fået voldsomt meget mere værdi ud af hver eneste medarbejder siden krisen, er det gået den anden vej for andre områder. Det viser en analyse, som cheføkonom hos DI Klaus Rasmussen har gennemført med afsæt i tal fra Danmarks statistik.

Særligt hos maskinindustrien ser det ud til at gå forrygende, mens eksempelvis produktiviteten for råstofudvinding går den anden vej. Som forklaring på lige dette område skriver Klaus Rasmussen i analysen:

»Her steg produktiviteten kraftigt i perioden fra 1995 til 2007, i takt med at man fandt nogle givtige oliefelter. Nu er en del af disse oliefelter ved at løbe tør, hvorfor produktiviteten inden for råstofudvinding falder kraftigt i disse år.«

Læs også: Analyse: Danske virksomheder er verdensmestre i at effektivisere

Han bemærker desuden til Ingeniøren, at det ikke kun er inden for produktion, men også inden for andre områder, eksempelvis rådgivning, at der er sket en vækst i produktivitet siden 2010. Produktivitet viser, hvor store værdier hver enkelt ansat skaber.

»Jeg tror, krisen har været en øjenåbner for mange. Og så har der selvfølgeligt også være meget fokus på produktivitet de senere år, og det har sikkert også fået nogen til at se på, om man ikke kunne gøre det lidt bedre,« siger han.

Klaus Rasmussen påpeger, at produktivitetsstigningen stadig er for lav, selvom nogle har løftet sig.

»Vi mangler at få resten med.«

Vækst i produktivitet før og efter krisen, pct.

Du kan sortere kolonnerne i tabellen ved at klikke øverst i dem.

Kilde: DI og Danmarks Statistik
Note: Offentlige erhverv og boliger er ikke medtaget

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>