IDA: Cloud working kan skabe danske ingeniørjob

Stadig flere virksomheder lægger opgaver ud i skyen og søger efter freelancere via online-portaler. Opgaverne løses hurtigt løses på tværs af kontinenter, og virksomhederne slipper for langvarige og dyre kontrakter.

Mens den stigende tendens kan tage arbejdet fra nogle ingeniører i de danske virksomheder, kan det også vise sig at skabe efterspørgsel efter andre. Cloud working kalder nemlig på en række af de ingeniørkompetencer, som danske rådgivere er kendt for, lyder fremtidsvurderingen fra Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

»Cloud working forudsætter, at nogen har brudt projektopgaverne ned i blokke og vurderet, hvad der kan løses online. Det kræver en dyb viden og en helt særlig kompetence at kunne findele et projekt på den måde. Den viden kunne meget vel gå hen og blive en eksportvare for danske rådgivere,« vurderer Morten Thiessen.

Drømmer du om en karriere som projektleder? Tjek de nyeste jobopslag på Jobfinder

Flere og flere danske virksomheder får i disse år øjnene op for freelance-samarbejde online. For nylig skrev Ingeniøren, at en af de største internationale portaler for freelancere Elance-Odesk har oplevet en fremgang på 33 procent blandt deres danske kunder på et år. Nordisk chef Steffen Hedebrandt er enig i, at cloud working skaber behov for nye kompetencer.

»Der er ingen tvivl om, at kunsten at kunne spotte de freelance-egnede opgaver, vil blive mere efterspurgt. Freelance reducerer de faste lønomkostninger og bliver et stadig vigtigere konkurrenceparameter for mange virksomheder,« siger Steffen Hedebrandt.

Der er ingen tvivl om, at kunsten at kunne spotte de freelance-egnede opgaver, vil blive mere efterspurgt.
Steffen Hedebrandt, nordisk chef i Elance-Odesk

Han spår en ændring af arbejdsmarkedet i retning af flere af de såkaldte hybridvirksomheder, der er kendetegnet ved at arbejde med både fastansatte og freelancere. I den type virksomheder er der brug for medarbejdere, der kan udpege, hvilke opgave der er freelance-egnede.

»De nemmeste opgaver at lægge ud til freelancere, er de teknisk mindst komplicerede, og hvor det betyder mindre for kunderne, hvem der udfører dem. Men har man god forståelse for produktet, kan også teknisk mere komplicerede opgaver lægges ud,« fastslår Steffen Hedebrandt.

Projektledertyper er efterspurgt

På globalt plan er antallet af freelance opgaver inden for engineering steget med 53 procent hos Elance-Odesk. Det gælder blandt andet opgaver som for eksempel ArchiCAD, AutoCAD, konstruktionsberegninger og generelle designopgaver.

Steffen Hedebrandt peger på, at det kræver indsigt i både teknologi og kundeforhold at vide, hvilke leverancer, der kan sendes ud af virksomheden.

»Den indsigt findes ofte hos ingeniørerne,« pointerer han.

Samarbejde med freelancere kræver desuden særdeles gode evner inden for blandt andet kommunikation og distanceledelse, forklarer Steffen Hedebrandt.

Udarbejdelse af præcise kravsspecifikationer, opfølgning og konstruktiv feedback er afgørende for, om samarbejdet bliver en succes. Medarbejdere, der mestrer disse færdigheder, vil i stigende grad blive efterspurgt – ikke bare af danske men også af udenlandske virksomheder, spår Steffen Hedebrandt.

Læs også: Her er projektlederens blinde plet

»Danske projektledere er kendt for netop den type kompetencer. Der er et klart potentiale i at dyrke dem som et selvstændigt kompetenceområde i forhold til online-samarbejde,« siger Steffen Hedebrandt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>