Matematiske ligninger gør internettet hurtigere

En ny slags netværkskodning med matematiske ligninger kan gøre internettet 5-10 gange hurtigere som normalt WiFi. Det viser en række eksperimenter med software, som forskere fra Aalborg Universitet har udviklet i samarbejde med Massachusetts Institute of Technology (MIT) og California Institute of Technology (Caltech).


Steinwurf-medstifterne Morten Videbæk Pedersen (tv) og Janus Heide (th)

»Det har potentiale til at ændre hele markedet,« siger professor Frank Fitzek fra Aalborg Universitet i en pressemeddelelse om den nye netværkskodning, han selv har været med til at udvikle. Kodningen udnytter matematiske ligninger til at sende internetsignalet på en anden måde, og vil kunne anvendes i både satellit-, mobil- og internetkommunikation fra computere.

Læs også: Tip til hurtigere trådløst netværk på kontoret

Normalt deler internetkommunikation data op i pakker. Fejlkontrol er med til at sikre, at signalet når frem i sin originale form, men ofte er det nødvendigt at sende data-pakkerne flere gange, og det sløver internetsignalet. Kodningen med de matematiske ligninger lagrer og sender signalet på en anden måde. Opstår der fejl undervejs, er det ikek nødvendigt at sende data-pakken igen, i stedet bruges forudgående og efterfølgende data til at rekonstruere fejlene – via ligningen.

‘Vi sender altså ikke pakker af data. vi sender en matematisk ligning,’ siger Frank Fitzek.

I et forsøg har forskerne anvendt en fire minutter lang musikvideo som eksempel. Den nye matematisk metode betød, at videoen blev hentet fem gange så hurtigt som med almindelig WiFi, og samtidig blev den streamet uden afbrydelser, mens den med Wifi-steaming gik i stå 13 gange.

Læs også: 3 skruer op for maks-hastigheden: Mobilt bredbånd med 600 megabit pr. sekund næste år

Metoden hedder RLNC (Random Linear Network Coding), og er en patenteret teknologi. Sammen med to udviklere fra Aalborg Universitet har Frank Fitzek stiftet selskabet Steinwurf, som netop har åbent kontorer i Silicon Valley. Deres mål er at gøre teknologien så udbredt og så tilgængelig som muligt, og Frank Fitzek tror på, at det vil blive integreret i de fleste produkter.

‘Det eneste, der kan stoppe udviklingen, er patenter,’ siger Frank Fitzek.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>