Implantat kan fjerne tinnitus

Den Texas-baserede virksomhed MicroTransponder kommer måske tinnitusplagede til undsætning med en ny opfindelse, som lover at kunne træne hjernen til at vænne sig af med tinnitus, skriver New Scientist.

Den lille opfindelse adskiller sig fra andre metoder, som normalt skal afhjælpe tinnitus. Det er for eksempel høreapparater, der er indstillet til at spille toner, der maskerer tinitussen, hvilket ikke hjælper på alle patienter.

MicroTransponders opfindelse The Serenity System stimulerer vagusnerven, der forgrener sig fra hjernen ned gennem nakken og forbinder hjernen med en række forskellige organer i kroppen.

De fleste tilfælde af kronisk tinnitus skyldes ifølge New Scientist ændringer i signalerne sendt fra øret til neuronerne i hjernens auditive cortex. Opfindelsens fidus er, at den ’gentræner’ neuronerne, så de ændrer sig, og den forfærdelige tinnitus forsvinder.

Læs også: Stimulering af arbejdsløse neuroner skal stoppe tinnitus

Den tinnitus-ramte ifører sig høretelefoner, som afspiller computergenererede lyde. Først lyttes der til toner, der fremprovokerer tinnitussen, inden der afspilles forskellige frekvenser tæt på den, der giver tinnituslyden.

Imens dette foregår, stimulerer senderen placeret i nakken vagusnerven med små impulser, som gør, at der udskilles kemikalier i hjernen, der hjælper den til at genindstille neuronerne.

»Stimuleringer af vagusnerven drager fordel af hjernens neuroplasticitet – evnen til at rekonfigurere sig selv,« siger Michael Kilgard, der er forsker ved University of Texas i Dallas, og som er konsulent for opfinderen MicroTransponder.

Opfindelsen er allerede med succes blevet testet på rotter. Tidligere i år blev den også testet på mennesker i et lille forsøg – angiveligt med pæn succes, idet cirka halvdelen af de tinnitus-ramte slap for lidelsen.

Yderligere fire kliniske forsøg med systemet er i gang ved amerikanske universiteter, og ifølge konsulenten Michael Kligard kan apparatet kommer ud itl almindelige forbrugere i midten af 2015, skriver New Scientist.

Ifølge mediet advarer en en anden ekspert på området, Fatima Husain fra University of Illinois, dog om, at implantatet i form af senderen er et invasivt indgreb. Derfor vil det ifølge hende kun være en god idé at benytte systemet, hvis man er ekstremt påvirket af tinnitus, mens hun dog anerkender metoden og dens virkning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>