Ny teknologi: Sig farvel til brillerne, når du ser tv

Træt af at bruge briller dagen lang? Måske er der håb om, at du i fremtiden kan undvære dem, når de arbejder på computeren og ser fjernsyn.

Forskere på University of California, Berkeley, Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Microsoft har opfundet en prototype på en ny skærmbilledeteknologi, der indstilles til en persons brillestyrke, hvilket kan gøre personen i stand til at se billeder på skærmen uden briller.

Teknologien bruger algoritmer, der modificerer billeder baseret på den enkelte persons brillestyrke. Det bliver kombineret med et tyndt filter, som sidder foran skærmen.

Algoritmerne ændrer lyset fra hver billedpixel, der derfra sendes gennem små huller i filteret, så der skabes lysstråler, der gør billederne skarpe på nethinden.

Ifølge Brian A. Barsky, professor i computer science og synsvidenskab ved University of California, Berkeley, virker teknikken som en annullering af den fejl i optikken, der sker i øjnene, når man ikke kan se ordentligt.

Canon-kamera og iPod som forsøgsudstyr

Forskningen bliver præsenteret med en videnskabelig artikel på den årlige International Conference and Exhibition on Computer Graphics and Interactive Techniques, også blot kaldet Siggraph, i Vancouver til august.


Billederne her var nogle af de, som er blevet brugt i eksperimentet den den videnskabelige artikel om den nye skærmbilledeteknologi. De viser overgangen fra et dårligt til et genoprettet syn.

I forsøgene til udarbejdelsen af den videnskabelige artikel har forskerne brugt billeder af ting som en regnbuefarvet varmluftsballon og et Van Gogh-maleri. Algoritmerne har forvrænget billederne, så de er passet til forskellige øjestyrker. De blev simuleret mod optikken på et kamera, Canon DLR.

Billederne er blev vist på en iPod Touch, hvis display forskerne havde iklædt en plade af akryl, toppet med plastikfiltre med tusinder af bittesmå sirligt og nøjagtigt borede huller.

Dog skal teknologien videreudvikles yderligere for at blive til virkelig brugbar på eksempelvis et fjernsyn og ikke bare i et opstillet forskningseksperiment.

Eksempelvis giver den nuværende prototype ikke mulighed for, at to personer med forskellige syn kan kigge på skærmen samtidig. Det er dog heller ikke en umulighed, at udviklingen kan drives dertil, siger MIT-professor Ramesh Raskar, som er medforfatter til artiklen til MIT’s nyhedsbrev. Det kræver et display med tilstrækkeligt høj opløsning, hvilket er mere end dobbelt så mange pixels som iPod’ens 326 per tomme.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>