Iron Dome redder Israelerne

I den eskalerende krise mellem Israel og Palæstina, har en stor del af opmærksomheden fokuseret på de to landes udveksling af missiler. Begge lande beskyder hinanden, men hvor Israels missiler ofte rammer målet, så er situationen en anden for de palæstinensiske, som ofte bliver standset inden. Det skriver The Week

Israel beskytter sig nemlig med et avanceret missilforsvar, som ifølge Time Magazine standser op mod 90 procent af de raketter, der sendes mod landet. Missilforsvaret kaldes “Iron Dome”.

Tirsdag hævdede Israel, at de skød 20 missiler ned med systemet, deriblandt to over storbyen Tel Aviv.

Iron Dome er et tre-delt forsvarssystem, som opfanger bevægelsen af og ødelægger indkomne raketter, artilleribeskydning og morterer affyret fra distancer på op til 72 kilometer for at beskytte civile beboelsesområder.

Ser, regner, skyder ned

En radar sporer raketten når den skydes over grænsen til Israel, derefter udregner avanceret software rakettens bane. Informationen bruger systemet til at guide et missil, som bliver affyret fra jorden, og som smadrer den indkomne raket til små harmløse stykker.

Iron Dome bliver produceret af det Israelske firma Rafael Advanced Defence Systems, og det blev første gang brugt i marts 2011, og det udførte sin første succesfulde nedskydning af en raket i den følgende måned.

Hver raket, som systemet affyrer koster omkring 95.000 dollars, og derfor skyder Israel kun raketter ned, som har bane mod beboede områder. Raketter, der rammer åbne områder får lov at flyve, da det ofte er billigere at genopbygge skader på infrastruktur end at skyde raketten ned.

Udvikler videre

Nogle analytikere i Israel stiller spørgsmålstegn ved raketsystemet og peger på, at de fleste raketter er usynlige for det blotte øje, når de flyver, og at det, der bliver vist til offentligheden lige så godt kan være billeder af Iron Dome-missiler, der selvdestruerer i luften. Andre peger på, at missilsystemet har bevist sit værd, og at »manglen på Israelske omkomne viser, at missilsystemet er det mest effektive og mest testede missilsystem i verden.«

USA er støttet projektet økonomisk med 429 millioner dollars, og sammen med Rafael er det amerikanske firma Raytheon ved at udvikle et system, som skal standse missiler fra afstande på mellem 72 og 320 kilometer. Dette system kaldes “Davids Sling” eller “Davids slynge.”

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>