Bidræbermiddel slår også fugle ihjel

De omstridte nikotinmidler, der går under navnet neonikotinoider, får nu endnu et skud fra forskerene. Denne gang er det hollandske biologer, der har påvist en sammenhæng mellem brugen af neonikotinoiderne – der anvendes som insektgift bl.a. til behandling af såsæd – og nedgangen i fuglebestande i naturområder.

Forskerne har undersøgt områder med faldende fuglebestande i perioden fra 2003 til 2010 og fundet en entydig sammenhæng med områder, hvor der bliver sået afgrøder behandlet med stofferne.

Forskningsleder Hans de Croon fra Radboud University kalder det meget overraskende og meget foruroligende, fordi vandforurening med blot 20 nanogram neonikotinoider per liter gav en 30 procents nedgang i antallet af fugle over 10 år, og flere områder har koncentrationer, der er 50 gange så høje.

Ifølge Hans de Croon er effekten formentlig ikke kun begrænset til fugle, og han opfordrer til handling straks:

»Vi kan ikke blive ved sådan her. Det er nødt til at stoppe,« siger han til The Guardian.

Flere forskere kalder den hollandske forskning solid og effekten af neonikotinoider alarmerende. Den hollandske rapport er da heller ikke den eneste på området.

Læs også: Nikotin-middel mistænkes for at forgifte både bier, fugle og pattedyr

En britisk undersøgelse fra universitetet i Sussex viste sidste år, at 90 procent af neonikotinoiderne trænger ned i jorden og ophober sig i høje koncentrationer. I vandmijøet og jorden slår de et hav af dyr ihjel, herunder døgnfluer og agerhøner.

Mest opmærksomhed har neonikotinoider dog fået for deres skadelige virkning på bier, der oplever problemer med at finde hjem, fordi stofferne sætter sig i centralnervesystemet. Virkningen på bier har blandt andet ført til en voldsom debat i Storbritannien og et midlertidigt forbud i EU på to år for enkelte neonikotinoider.

Ikke alle forskere er dog overbeviste om dokumentationen for neonikotinoidernes skadevirkning. Danske forskere har f.eks. peget på, at andre faktorer, som f.eks varroamider, er en langt større trussel mod bier.

Læs også: Paradoks: Forbud mod bidræber-middel giver mere sprøjtegift på danske marker

Et andet problem er, at forbuddet mod neonikotinoider alene herhjemme vil føre til øget brug af sprøjtemidler på 200.000 hektar rapsmarker, der ikke længere kan tilplantes med afgrøder behandlet med neonikotinoider.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>