Sådan kæmper Århus start-up sig ud i verden: "Du satser alt, hvad du ejer, igen og igen"

»Vi giver det et år. Det er det, vi har penge til.« Sådan lød aftalen, da en flok iværksættere besluttede sig for at lave et spin-out af Aarhus Universitet ved at købe et projekt, de selv havde designet. Mod slutningen af året stod de med to mulige scenarier: Enten var de begyndt at tjene penge, eller så måtte de dreje nøglen om. De var seks mand fra start – alle med faste job. Ingen af dem havde erfaring med iværksætteri.

»Det var min baby. Den skulle hverken dø eller sælges til andre,« siger partner Rasmus Blok, der sammen med medstifterne Anders Færgemand Høyer og Steffen Skovfoged investerede både opsparing og lån i hus i den nye virksomhed, Uniwise.

Læs også: Boas Specialister: Autister skaber orden i it-kaos på rekordtid

Sammen med tre andre kolleger havde de siden 2010 arbejdet på projektet på Aarhus Universitet, hvor de med støtte fra ATP-fonden havde fået til opgave at se på mulighederne for at digitalisere hele eksamensprocessen. Der var ingen, der havde regnet med, at det skulle ende med et færdigt produkt. Men det gjorde det, og i 2012 besluttede Aarhus Universitet sig for at sælge det.


Medstifter og partner, Rasmus Blok.

Rasmus Blok, Anders Høyer og Steffen Skovfoged købte nu det eksamenssystem, de selv havde designet med en forventning om få en aftale i hus med Aarhus Universitet om at købe det til brug ved fremtidige eksaminer. Men sådan gik det ikke. Aarhus Universitet sendte sammen med en række andre universiteter en digital eksamensløsning i udbud, og vinderen blev i stedet it-firmaet Arcanic fra Lyngby.

Det var nu gået halvandet år, siden de startede op. Udbuddet var trukket ud i meget længere tid, end de havde regnet med, og Uniwise var nu endt med at tabe. Der var ikke flere penge.

»Så vi stod med en beslutning om, hvorvidt vi skulle lukke,« siger Rasmus Blok.

Endelig kom kontrakten i hus

Men det gjorde de ikke. De blev i stedet enige om, at alle skulle gå på halv løn. De havde nemlig fået nys om, at professionshøjskolerne ville sende digital eksamen i udbud, og vandt de det, kunne de holde skindet på næsen.

Udbuddet startede i december sidste år. 1. marts skrev Uniwise under på en kontrakt med professionshøjskolerne, og samtlige, nu 8 medarbejdere, kom tilbage på fuld løn.

»Vi har hele tiden haft en tyrkertro på, at det her nok skulle ske, fordi det er lige nu, der er et kæmpe marked for digital eksamen,« siger Rasmus Blok.

Men det ændrer ikke på, at virksomheden var tæt på at tabe alt, hvad de tre partnere ejede.


I 2013 vandt Uniwise iværksætterpisen for bedste immaterielle produkt

»Det kan godt være, at vi ville fortryde det nu, hvis vi havde tabt det hele. Men jeg tror, at vi ville komme til at fortryde det endnu mere, hvis vi ikke havde gjort det,« siger Rasmus Blok.

Satser det hele igen

Det er gået stærkt for Uniwise. Siden de seks medarbejdere i 2012 forlod deres trygge rammer på universitetet, har de nået at satse tre menneskers opsparing, været tæt på at tabe det hele og nu, efter kontrakten med professionshøjskolerne, tjent pengene ind igen. Samtidig har de fået fodfæste på det norske, grønlandske og islandske marked, men flere følger.

»Så nu satser vi hele butikken igen,« siger Rasmus Blok.» Alle de penge, vi har tjent, skal bruges på at vinde nye kontrakter. Vi er nødt til at være first-movers, hvis vi vil være markedsledende – og det vil vi. Så vi kommer til at satse gang, på gang på gang,« understreger han.

Læs også: Så er sommertouren i gang: Version2 stormer Digitaliseringsstyrelsen

I dag er der otte medarbejdere i Uniwise. Til august starter yderligere to. Den ene en canadisk mba-studerende, som skal hjælpe virksomheden med at analysere mulighederne på det canadiske marked.

Uniwises filosofi synes ret lige til. Sats stort og sats det hele. Ifølge Rasmus Blok får de kun én chance for at gøre noget, der er større end det ‘almindelige’:

»Det her er ikke et 8-16 job. For nogle kan det virke utrygt, men her kan vi godt lide, at der er lidt kaos. Som jeg plejer at sige: Her asfalterer vi vejen, mens vi kører.«

Uniflow

  • Systemet understøtter hele eksamensprocessen. Ofte er eksamen primært digital i den studerendes ende, mens mange af processerne før og efter eksamen foregår manuelt. Uniflow gør alt digitalt, og efterfølgende opbevares alle dokumenter i en cloud.
  • En undersøgelse viser, at universiteter, der anvender Uniflow sparer 76 procent af omkostningerne til administration.
  • Uniwise er endt med at få en midlertidig kontakt med Aarhus Universitet, der løber til 2016, og Uniflow bruges henover denne sommer til eksaminer af 17.000 studerende på universitetet.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>