Honda klar med fikst privatfly med sær motorplacering

Med plads til fem personer, en marchhastighed på 778 km/h og en rækkevidde på 2.185 km er Honda Jet et effektivt, lille fly. Og som noget helt særligt er dets to motorer placeret over vingerne.

Det er over ti år siden, Honda Jet fløj for første gang, men først nu er flyet klar til at komme i handelen.

Læs også: Verdenspremiere på jetfly fra Honda

Ifølge Honda har den karakteristiske placering af flyets to turbofan-motorer to fordele. Den reducerer luftmodstanden ved høje hastigheder og øger dermed effektiviteten ved marchhastighed.


Den karakteristiske motorplacering skaber ekstra plads i HondaJets kabine. (Foto: Honda Aircraft Company)

Derudover giver motorplaceringen ekstra plads i kabinen i forhold til den sædvanlige placering for den type fly: bagerst på skroget. Netop rummeligheden i kabinen har været et vigtigt punkt for Honda.


Honda Aircraft Company har nu ni maskiner på samlebåndet i Greensboro, North Carolina i USA. Planen er at kunne levere umiddelbart efter, at flyet har fået FAA-certificering, hvilket forventes at ske i første kvartal næste år. (Foto: Honda Aircraft Company)

Det super-aerodynamiske flys snude er også en vigtig spiller i designet, der sammen med vingeprofilen skaber laminar strømning og reducerer turbulens.

Vingerne er hovedsagelig er fremstillet af aluminium, mens skroget består af kulfiber.

Brød regel nummer et

Den japanske ingeniør Michimasa Fujino er både chefdesigner på flyet og direktør for datterselskabet Honda Aircraft Company.

I et tidligere interview med magasinet Flight har han forklaret, hvordan han brød regel nummer et i flydesign, som lyder, at man aldrig må placere noget oven på vingerne. Efter mange analyser og test kom han til den konklusion, at det var muligt at placere motorerne på en måde, så det minimerede interferens mellem nacelle og vingen, og så chokbølger kunne undgås.

Et andet problem var motorophæng (pyloner) og de skadelige vibrationer, der kan opstå på grund af aerodynamiske kræfter. De blev nødt til at være udformet således, at de ikke skabte en belastning væk fra midten af flyet.

Flyet skulle både være det mest energieffektive og mindst NO2-udledende fly i sin klasse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>