Japansk jordskælv sætter Fuji-vulkan i ”kritisk tilstand”

Det kraftige jordskælv fra 2011 har øget presset omkring bjerget Fuji så meget, at den nu er i ”kritisk tilstand”. Det skriver britiske The Guardian.

Den aktive vulkan Fuji er 3.776 meter høj og ligger i nærheden af hovedstaden Tokyo med 13 millioner indbyggere. I regionen omkring Tokyo bor der samlet 37 millioner mennesker.

Forskere fra Japan og Frankrig har nu konkluderet, at det voldsomme jordskælv har øget presset på Fuji.

»Vores forskning siger ikke, at vulkanen vil gå i udbrud, men den viser, at vulkanen er i en kritisk tilstand,« siger Florent Brenguier, der er hovedforfatter på artiklen, til The Guardian.

Udfordringen er nemlig, at det ikke er muligt at forudsige, hvornår et udbrud sker. Forskerne konkluderer, at risikoen for udbrud er markant højere end før jordskælvet. Sidst, Fuji var i udbrud var i 1707. Her udspyede vulkanen næsten en milliard kubikmeter aske i atmosfæren – heraf nåede en del Tokyo, der ligger 100 kilometer fra vulkanen.

En ny måletilgang

Efter et jordskælv på 7.3 i 1995 rystede Japan, blev et nyt system indført – det såkaldte Hi-net – et højt følsomt seismografisk netværk. Med 800 seismiske sensorer, er netværket det tætteste af sin art i verden. De mange data, Hi-nettet giver, brugte forskerne på en ny måde for at undersøge vulkanen.

Signaler, der normalt betegnes som seismisk støj, er resultatet af den konstante interaktion mellem dønninger (bølger) og jorden. Data som disse betragtes ifølge The Guardian normalt som baggrundsstøj.

Seismiske bølger bevæger sig flere gange rundt om jorden, og bevægelserne får jordens skorpe til at vibrere. Det resulterer i sprækker i undergrunden. Skaderne er ikke størst ved epicenteret for et jordskælv, og i tilfældet med jordskælvet i 2011 var skaden størst netop ved Fuji, 400 kilometer fra epicenteret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>