Sverige smider trecifret milliardbeløb i skinner til højhastighedstog

Den svenske regering præsenterede for nyligt Sverigebygget – en plan, der ved hjælp af etableringen af nye hovedbaner til højhastighedstog skal skabe nye job, mere tilvækst og mere end 100.000 nye boliger. Samlet vil der blive investeret mere end 410 milliarder svenske kroner, omkring 330 milliarder danske kroner.

De mange milliarder skal komme fra både private og offentlige investeringer. Blandt andet skal der investeres 140 milliarder svenske kroner på nye hovedbaner (skinner) til højhastighedstog, 70 milliarder svenske kroner på infrastruktur og kollektiv trafik i storbyer samt hele 200 milliarder svenske kroner på boliger. Det svarer til 2 millioner svenske kroner per bolig.

Investeringerne i hovedbanerne vil betyde, at de vil kunne bruges til højhastighedstog med en hastighed på op til 320 kilometer i timen. Det vil betyde en rejsetid mellem Stockholm og Göteborg på to timer og mellem Stockholm og Malmö på to en halv time.

Læs også: Sverige investerer 430 milliarder i veje, tunnelbaner og højhastighed

Investeringerne er en del af en større national transportplan, som blev offentliggjort i april. Den afsatte 522 milliarder svenske kroner, omkring 420 milliarder danske kroner, til investeringer i Sveriges trafikårer. Der er dog et overlap mellem transportplanen og Sverigebygget – de 140 milliarder svenske kroner til etableringen af højhastighedshovedbanerne er en del af begge budgetter.


Her ses en skitse over de nye hovedbaner til højhastighedstog fra hhv. Göteborg og Malmö til Stockholm.

I Sverige har det offentlige ingen andel i togene, og derfor er det private firmaer – som eksempelvis SJ eller DB Bahn – der skal være interesserede i at benytte hovedbanerne til højhastighedskørsel. Skinnerne bliver altså lagt, men det er op til private virksomheder, om der rent faktisk kommer nye, hurtige tog på skinnerne. Alt tyder dog på, at det vil ske – en talsmand fra den svenske regering oplyser til Ingeniøren, at der er en stor interesse i branchen for at kunne køre på de nye skinner.

Alt i alt regner den svenske regering med, at Sverigebygget vil skabe 13.000 nye byggerijob om året frem mod 2035.

Den svenske regering vil også ’tage initiativ til dialog med Danmark’ om endnu en fast forbindelse mellem Sverige og Danmark, som det hedder i en regeringens plan

Læs også: Metro-gruppe foreslår ny Øresundsbro mellem Malmø og København

Ingeniøren har tidligere beskrevet, at en projektgruppe, der kigger på mulighederne for en Øresundsmetro, har foreslået en brofast forbindelse nord om Saltholm.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>