Læk afslører GCHQs overvågningsteknikker

Et dokument, som ser ud til at være en liste over Government Communication Headquaters – GCHQs – cyberspion værktøjer og teknikker er blevet lækket online, skriver BBC News

GCHQ er et britisk efterretnings- og sikkerhedsagentur, som blandt andet opsamler kommunikation på nettet. Og det er tilsyneladende en oversigt over værktøjer til dette, der er blevet lækket.

Det indikerer at agenturet arbejdede på måder at ændre udfaldet af online meningsmålinger, finde private billeder på Facebook og sende falske mails, som så ud til at komme fra Blackberry-brugere, blandt andre ting.

Besværliggør arbejdet

Dokumentet påstås at være blandt de mange dokumenter, som tidligere NSA-analytiker Edward Snowden har lækket. En ekspert udtaler at publikationen af dokumentet har været skadeligt.

Alan Woodward, en sikkerhedskonsulent der har udført arbejde for GCHQ siger:

»Hvis du læser missionserklæringerne fra enhver efterretningstjeneste, er alle de teknikker hvad du vil forvente, de vil gøre,« siger han og fortsætter:

»Men det er meget uhjælpsomt at detaljerne bliver lækket, fordi så snart du afslører overfor folk, hvordan noget bliver gjort, så kan de gøre ting for at undgå, at deres informationer bliver samlet,« siger Alan Woodward, som underbygger sin forklaring med, at man allerede har set, hvordan folk reagerer med Snowdens læk.

Borgerrettigheder mod efterretninger

Glenn Greenwald, journalisten som publicerede de seneste dokumenter, noterede i sin artikel, at Europaparlamentets borgerretskomite har lavet en høring angående »lovligheden, nødvendigheden og protionerne« af dataindsamlingen som GCHQ og NSA har foretaget.

Greenwald har også fremhævet, at artiklens publikation faldt sammen med starten på en juridisk kamp, startet af Privacy International, Liberty og andre borgerrettighedsgrupper, som mener at Storbritanniens sikkerhedstjenester har overtrådt loven.

GCHQ nægter at have fejlet.

»Alle GCHQs aktiviteter bliver udført i overensstemmelse med de stramme regler og politiske rammer, som sikrer at alle vores aktiviteter er autoriserede, nødvendige og proportionelle,« lyder det fra GCHQ, som i øvrigt henviser til en længestående politik, som går ud på ikke at kommentere efterretningsspørgsmål.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>