Torsken er voldsomt presset i danske farvande

‘Ekstremt lavt niveau’.

Sådan betegner en ny vurdering fra EU-kommissionen torskebestanden i Kattegat. Udmeldingen kommer samtidig med, at Fødevareminister Dan Jørgensen (S) holder møder med sine EU-kollegaer for at drøfte fiskekvoterne for næste år.

Situationen i Kattegat er dog ikke unik. Et lignende billede tegner sig for Østersøen, hvor torskebestanden er langt under et bæredygtigt niveau. Den melding kommer også fra Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES, der anbefaler at skære 53 procent i torskekvoten for Østersøen i 2015, hvilket er den hidtil største beskæring af torskekvoten i Østersøen. Anbefalingen kommer, efter at danske biologer meldte om alarmerende opdagelser på deres togt i Østersøen. Seniorforsker Margit Eero fra DTU Aqua sagde blandt andet til Ingeniøren i november sidste år:

»Vi har aldrig set det så slemt før. Flere torsk er i så kritisk forfatning, at de er ved at dø, fordi de mangler mad, og vi er alvorligt bange for, at bestanden er i krise.«.

Læs også: Biologer slår alarm: Torskebestanden i Østersøen er hårdt ramt

Situationen er særlig trist, da bestanden ellers var i fremgang indtil for nylig, og ICES har nu fulgt forskernes anbefaling og flyttet fiskeriet efter sild og brisling væk fra torskens fødeområder, for at give et bedre fødegrundlag for torsken.

I Nordsøen har torsken det en anelse bedre, men er stadig kun en smule over den såkaldte biomassegrænse, der er det laveste niveau en bestand kan tillades at falde til, hvis bestanden skal kunne yngle fuldt ud.

Trods de dystre udmeldinger har Dan Jørgensen (S) netop udsendt en pressemeddelelse med overskriften “Bæredygtigt fiskeri virker – flere fisk i danske farvande”. Årsagen til den store optimisme er, at flere bestande omkring Danmark er i fremgang.

Dan Jørgensen henviser blandt andet til, at det nu er langt færre bestande i det Atlanterhavet, Østersøen og Nordsøen, der bliver fisket over et bæredygtigt niveau. I 2003 var overfiskningen på 94 procent. I 2009 var den på 63 procent og i 2012 var den på 41 procent.

Minister er åben for højere kvoter

‘Jeg er meget glad for at se, at fiskebestandene går frem. Nu har vi det sort på hvidt. Bæredygtigt fiskeri virker, og det viser, at EUs langsigtede strategi for bæredygtigt fiskeri bærer frugt. Noget som både jeg og mine forgængere har arbejdet hårdt for, men der er forsat et stykke vej for nogle bestande, før de atter er kommet i balance,’ siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Nu vil ministeren arbejde for et effektivt forbud mod udsmid af fisk, og det skal så følges af større kvoter til fiskerne ‘så de bliver godtgjort for alle de fisk, som tidligere røg over bord. Vi skal have et bæredygtigt fiskeri både for fisk og fiskere,’ siger Dan Jørgensen.

Situationen for de enkelte bestande varierer dog meget. For eksempel sker der stigende overfiskning af hestemakrel og sild ved Irland, mens sildebestandene i Nordsøen har det godt. Der er også positive meldinger for sej, rødspætter, kuller og jomfruhummer i Skagerak, mens der stadig sker massiv overfiskning i store dele af Middelhavet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>